29 dec. 2013

Cutremur de magnitudine 3,9 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de duminica, 29 decembrie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora locala 21h22min12 sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Vrancei, la nord de GURA TEGHII (45,64 grade latitudine Nordica, 26,46 grade longitudine Estica), iar adancimea focarului a fost de 145 km.

 Magnitudinea seismului a fost de 3,9 grade pe scara Richter, iar intensitatea maxima a fost de II-III grade pe scara Mercalli. Cutremurul nu a fost resimtit la Bucuresti.

28 dec. 2013

Cutremur moderat spre puternic de magnitudine 5,9 in sud-vestul Turciei

Un cutremur relativ puternic, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de sambata, 28 decembrie, in zona de coasta din sud-vestul Turciei, la sud de Antalya.


Cutremurul a avut loc la ora 15h21min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la 113 la sud-est de Antalya, intre coasta mediteraneana a sud-vestului Turciei si insula Cipru.
Seismul s-a produs la adacimea de 64 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic. Cutremurul a fost resimtit in sud-vestul Turciei si in Cipru, dar nu au fost raportate pagube majore.
Zona in care s-a produs acest cutremur este cunoscuta a avea o activitate seismica ridicata. La sud-est de Antalya se produc frecvent cutremure subcrustale, cu focare la adancimi de cca. 80-100 km. Cel mai recent dintre acestea s-a produs duminica, 8 decembrie; seismul a avut epicentrul la sud-est de Antalya, adancimea focala fiind de 90 km; magnitudinea cutremurului a fost de 4,9 grade.

27 dec. 2013

Cutremur moderat de magnitudine 5,1 in regiunea insulelor Canare

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,1 grade s-a produs in seara zilei de vineri, 27 decembrie, in regiunea insulelor Canare.

Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, seismul a avut loc la ora 17h46min UTC, iar epicentrul a fost localizat in regiunea insulelor Canare.
 


 Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Seismul din aceasta seara a fost cel mai puternic dintre cele inregistrate in acest an in regiunea insulelor Canare. In urma cu cateva luni, zona insulelor Canare a cunoscut o intensificare a activitatii seismo-vulcanice, asociata cu eruptia unui vulcan submarin.


Cutremur de magnitudine 3,4 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs in dimineata zilei de vineri, 27 decembrie, in regiunea Vrancea.



Seismul a avut loc la ora locala 9h58min33sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut epicentrul in Muntii Vrancei, zona PALTIN-NEREJU (45,75 grade latitudine Nordica, 26,66 grade longitudine Estica), iar adancimea focarului a fost de 87 km



Cutremurul a avut magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter, iar intensitatea in zona epicentrala a fost de cel mult II grade pe scara Mercalli. Seismul nu a fost resimtit la Bucuresti.

23 dec. 2013

Cutremur moderat de magnitudine 5,2 in Marea Rosie

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,2 grade s-a produs in seara zilei de luni, 23 decembrie, in Marea Rosie.

Seismul a avut loc la ora 18h44min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut epicentrul in Marea Rosie si s-a produs la adancimea de 40 km. Magnitudinea seismului a fost de 5,2 grade pe scara bazata pe moment seismic .
Miscarea seismica a fost resimtita in vestul Arabiei Saudite si pe coasta Sudanului, dar nu au fost raportate pagube materiale.
Seismul a fost precedat de un alt cutremur, de magnitudine 4,4 grade, produs in aceeasi zona la ora 18h41min UTC.

22 dec. 2013

Cutremur moderat de magnitudine 5,6 pe Dorsala Oceanului Indian de Sud-Est

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,6 grade s-a produs in ziua de duminica, 22 decembrie, pe segmentul de sud-est al Dorsalei Oceanului Indian.




 Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut loc la ora 7h29min UTC, la adancimea de 10 km, iar magnitudinea a fost de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Un alt cutremur, de magnitudinbe 5,1 grade, a avut loc in aceeasi zona la ora 10h03min UTC.

19 dec. 2013

Cutremur moderat de magnitudine 5,4 in Pakistan

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,4 grade s-a produs in seara zilei de joi, 19 decembrie, in sud-vestul Pakistanului.

Seismul a avut loc la ora 19h28min UTC, iar epicentrul a fost localizat pe falia Chaman din sud-vestul Pakistanului, la 33 km nord-vest de Wārāh.
Magnitudinea seismului a fost de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic , iar adancimea focala a fost de 10 km.
Nu au fost raportate pagube semnificative pana la aceasta ora. In urma cu 3 luni, 2 cutremure puternice s-au produs pe falia Chaman in sud-vestul Pakistanului, afectand zona Awaran din provincia Belucistan. Primul seism a avut loc pe 24 septembrie, magnitudinea acestuia fiind de 7,7 grade pe scara bazata pe moment seismic; cutremurul a provocat si formarea unei insule intr-o zona cu formatiuni de vulcani noroiosi; in urma acestui cutremur major ste 300 de oameni au murit si mai multe sate au fost distruse. Al doilea cutremur, de magnitudine moment 6,8 grade, a avut loc in aceeasi zona in ziua de 28 septembrie.

9 dec. 2013

Cutremur de magnitudine 3,6 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de luni, 9 decembrie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora locala 19h55min45sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut epicentrul in Muntii Vrancei, zona PIETRELE INSIRATE (45,66 grade latitudine Nordica, 26,52 grade longitudine Estica), iar adancimea focarului a fost de 90 km.

 Cutremurul a avut magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter, iar intensitatea maxima nu a depasit II grade pe scara Mercalli.

Cutremur moderat de magnitudine 5,1 in Turkmenistan

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,1 grade s-a produs in ziua de luni, 9 decembrie, in Turkmenistan.

 Seismul a avut loc la ora 11h33min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 2 km si a avut magnitudinea de 5,1 grade. Epicentrul miscarii seismice a fost localizat la 239 km vest de Ashabad, oras care a fost grav afectat, in trecut, de cutremure puternice, asa cum a fost evenimentul de magnitudine 7,3 produs la 6 octombrie 1948.

8 dec. 2013

Cutremur subcrustal de magnitudine 4,9 in sud-vestul Turciei langa Antalya

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 4,9 grade s-a produs in seara zilei de duminica, 8 decembrie, in sud-vestul Turciei.

 Seismul a avut loc la ora 17h31min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut epicentrul la 61 km sud-est de Antalya, langa coasta de sud-vest a Turciei, iar adancimea focarului a fost de 91 km.

Magnitudinea seismului a fost de 4,9 grade. Cutremurul a fost resimtit in toata zona de coasta din sud-vestul Turciei, inclusiv la Antalya, dar nu s-au inregistrat pagube materiale.
Seismul a avut loc intr-o zona in care se produc relativ frecvent cutremure subcrustale in partea de sud-vest a Turciei. La sud-est de Antalya se produc aproape lunar cutremure cu focare la adancimi tipice de 80-100 km, in general de magnitudini relativ mici, de pana la 3,5-4,0 grade.

5 dec. 2013

Cutremur de magnitudine 3,6 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter sa produs in dimineata zilei de joi, 5 decembrie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora locala 3h24min52sec, iar potrivit datelor publicate de INCDFP, epicentrul a fost localizat in Muntii Vrancei, la nord de GURA TEGHII (45,62 grade latitudine Nordica, 26,48 grade longitudine Estica).


Cutremurul s-a produs la adancimea de 112 km si a avut magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter. Intensitatea seismului nu a depasit II grade pe scara Mercalli in zona epicentrala.
Un alt cutremur s-a produs in regiunea Vrancea la ora locala 5h48min24sec, epicentrul acestuia fiind localizat in Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII (45,50 grade latitudine Nordica, 26,39 grade longitudine Estica); seismul s-a produs la adancimea de 111 km si a avut magnitudinea de 3,4 grade. 
 Al treilea cutremur vrancean s-a produs la ora locala 12h51min04sec, epicentrul acestuia fiind in Muntii Vrancei, la nord de GURA TEGHII (45,60 grade latitudine Nordica, 26,47 grade longitudine Estica); seismul a avut loc la adancimea de 135 km si a avut magnitudinea de 3,3 grade.