27 sept. 2020

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in Marea Egee

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,3 grade, s-a produs in ziua de sambata, 26 septembrie, in Marea Egee.


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 22h50min UTC (ora locala 1h50min a zilei de 27 septembrie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Marea Egee, la 139 km Est-Sud-Est de Salonic.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 14 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe insule grecesti din Marea Egee, dar si la Salonic.
Cutremurul a fost precedat de un alt seism cu magnitudinea de 4,5 grade produs in aceeasi zona la ora 18h39min UTC (ora locala 21h39min). O replica cu magnitudinea de 4,3 grade s-a produs la ora 23h09min UTC (ora locala 2h09min a zilei de 27 septembrie).

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 grade in Sud-Vestul Oceanului Indian-Sudul Africii

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,1 grade, s-a produs in ziua de sambata, 26 septembrie, in Sudul Africii, in apropierea insulelor Prince Edward din Sud-Vestul Oceanului Indian.

 

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 17h10min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in regiunea subantarctica a Oceanului Indian, in apropiere de Insulele Prince Edward, in Sudul Africii.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.
In regiunea Insulelor Prince Edward a mai avut loc un cutremur puternic pe 6 august, magnitudinea acestuia fiind de 6,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.

 

26 sept. 2020

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,2 grade in Turkmenistan

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,2 grade, s-a produs in ziua de sambata, 26 septembrie, in Turkmenistan, in apropiere de granita cu Iranul.

 


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 5h46min UTC (ora locala 10h46min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in regiunea de granita dintre Turkmenistan si Iran.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala ML 5,2 potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Iranian al Universitatii din Teheran).
Miscarea seismica a fost resimtita in Turkmenistan si in provincia Golestan din Nord-Estul Iranului. Un alt cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,1 grade, avusese loc pe 6 septembrie in Nordul Iranului (provincia Golestan).

 

22 sept. 2020

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade in regiunea lacului Baikal (Rusia)

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,5 grade, s-a produs in ziua de luni, 21 septembrie, in regiunea lacului Baikal (Rusia).


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h04min UTC (ora locala 2h04min a zilei de 22 septembrie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat la marginea sud-vestica a lacului Baikal, in regiunea Irkutsk.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita atat in localitatile din apropierea lacului Baikal, dar si in localitati mai indepartate, aflate la cca. 300-400 km de epicentru. 

21 sept. 2020

Cutremur crustal cu magnitudinea de 3,2 grade in Bucovina

Un cutremur crustal, cu magnitudinea de 3,2 grade, s-a produs in ziua de luni, 21 septembrie, in Nordul Carpatilor Orientali-regiunea Bucovina (judetul Suceava).

 

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 17h19min04sec (14h19min04sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in partea nordica a Carpatilor Orientali, regiunea Bucovina, in zona VATRA DORNEI-MOLDOVA-SULITA, judetul Suceava (47,61 grade latitudine Nordica, 25,17 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 3,0 km si a avut magnitudinea ML de 3,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de III grade pe scara Mercalli.
Acesta este al treilea cutremur crustal produs in aceasta zona din Bucovina in ultimele saptamani. Primul seism a avut loc in seara zilei de 1 septembrie, la ora locala 23h28min26sec (20h28min26sec UTC); cutremurul a avut magnitudinea ML 2,8 si intensitatea epicentrala II. Al doilea cutremur s-a produs in dimineata zilei de 6 septembrie, la ora locala 3h53min59sec (0h53min59sec); cutremurul a avut magnitudinea ML 3,0 si intensitatea epicentrala II-III.



 

20 sept. 2020

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,3 grade in centrul Turciei

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment Mw de 5,3 grade (magnitudinea locala ML 5,1) s-a produs in ziua de duminica, 20 septembrie, in centrul Turciei.

 

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 19h08min UTC (ora locala 22h08min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in provincia Nigde din centrul Turciei, la 37 km Sud-Sud-Est de localitatea Aksaray.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 3 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,1 potrivit Observatorului Seismologic Kandilli).
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

 


EMSC: Mecanism de focar cutremur Turcia 20 septembrie

Seismul a fost resimtit in partea central-sudica a Turciei.

 



Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,9 grade pe Dorsala Indiana centrala

 Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de sambata, 19 septembrie, pe un segment central al Dorsalei Oceanului Indian.
 

 


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 21h09min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat pe un segment sud-estic al Dorsalei Indiene centrale.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare, potrivit EMSC:

 


 EMSC: Mecanism de focar cutremur Oceanul Indian-Dorsala Indiana de Sud-Est 19 septembrie

 




Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7-6,9 grade pe Dorsala Medio-Atlantica centrala

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,7-6,9 grade, s-a produs in ziua de vineri, 18 septembrie, pe un segment central al Dorsalei Medio-Atlantice.

 

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 21h43min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat pe un segment din partea centrala a Dorsalei Medio-Atlantice.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,9 grade pe scara bazata pe moment seismic (potrivit USGS), respectiv 6,7 potrivit EMSC.
Acesta a fost al treilea cutremur puternic produs pe Dorsala Medio-Atlantica centrala in ultimele 3 saptamani. Primul seism, cu magnitudinea moment de 6,5 grade, s-a produs pe 30 august, iar al doilea cutremur (cu magnitudinea moment 6,6) s-a produs in ziua de 6 septembrie.

 

18 sept. 2020

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,9 grade in regiunea Insulei Creta


Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,9 grade, s-a produs in ziua de vineri, 18 septembrie, in Grecia, regiunea insulei Creta.

 


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 16h28min UTC (ora locala 19h28min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in zona de coasta din Sudul Insulei Creta, la 46 km Sud-Sud-Est de Heraklion.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 52 km si a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita in Insula Creta si in alte insule grecesti din Marea Egee.

 

7 sept. 2020

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,1 grade in Nordul Iranului

Un cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,1 grade (magnitudinea locala 5,1) s-a produs in ziua de duminica, 6 septembrie, in Nordul Iranului, in apropierea granitei cu Turkmenistanul.


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 21h34min UTC (ora locala 2h04min a zilei de 7 septembrie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in provincia Golestan din Nordul Iranului, in apropiere de granita dintre Iran si Turkmenistan.
Seismul s-a produs la adancimea de 10 km (9 km potrivit Centrului Seismologic Iranian). Cutremurul a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara bazata pe moment seismic Mw (magnitudinea locala ML 5,1).
Miscarea seismica a fost resimtita in Nordul Iranului si in Turkmenistan. In urma cutremurului mai multe zeci de persoane au fost ranite in localitatile apropiate de epicentru, in provincia Golestan. Mai multe cladiri au fost avariate, unele distruse total. 

6 sept. 2020

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,6 grade pe Dorsala Medio-Atlantica centrala

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,6 grade, s-a produs in ziua de duminica, 6 septembrie, pe un segment central al Dorsalei Medio-Atlantice.


Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 6h51min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat pe un segment central al Dorsalei Medio-Atlantice.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cu doua saptamani in urma, in ziua de 30 august, un alt seism puternic, cu magnitudinea moment de 6,5 grade, s-a produs pe Dorsala Medio-Atlantica, epicentrul fiind insa localizat pe un alt segment al Dorsalei, la Sud-Est de zona cutremurului de astazi. 

Cutremur crustal cu magnitudinea de 3,0 grade in Bucovina

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 3,0 grade, s-a produs in ziua de duminica, 6 septembrie, in Nordul Carpatilor Orientali-regiunea Bucovina (judetul Suceava).

Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 3h53min59sec (0h53min59sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in partea nordica a Carpatilor Orientali, regiunea Bucovina, in zona VATRA DORNEI-MOLDOVA-SULITA, judetul Suceava (47,60 grade latitudine Nordica, 25,24 grade longitudine Estica).

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 3,0 km si a avut magnitudinea ML de 3,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
Un alt seism, cu magnitudinea ML de 2,8 grade si intensitatea epicentrala de II grade, a avut loc in aceeasi zona in ziua de 1 septembrie la ora locala 23h28min26sec (20h28min26sec UTC). 

1 sept. 2020

Cutremur crustal cu magnitudinea de 3,4 grade in Lunca Dunarii, in zona de granita dintre Bulgaria si Romania

Un cutremur crustal, cu magnitudinea ML de 3,4 grade, s-a produs in seara zilei de marti, 1 septembrie, in partea bulgara din Lunca Dunarii, in apropierea granitei dintre Bulgaria si Romania.

Seismul a avut loc la ora locala 20h12min33sec (17h12min33sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la 29 km Sud-Vest de RUSE si la 92 km Sud de BUCURESTI, in partea bulgara a Luncii Dunarii.




Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 1,9 km si a avut magnitudinea ML de 3,4 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a cutremurului a fost de aprox. II-III grade pe scara Mercalli. Miscarea seismica a fost resimtita slab in zona de granita dintre Bulgaria si Romania, la Sud de GIURGIU si de RUSE.

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 grade in Chile

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,8 grade, s-a produs in ziua de marti,1 septembrie, in zona de coasta a regiunii Atacama din Chile.


Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 4h09min UTC (ora locala 0h09min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in zona de coasta a regiunii Atacama.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 2 km si a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici moderate (cu magnitudini de pana la 5,5-5,7 grade), precum si de un al doilea cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,3 grade, produs in aceeasi zona la ora 4h30min UTC (ora locala 0h30min).
Seismul principal a fost resimtit pe o arie larga din centrul si nordul tarii si in Vestul Argentinei. Au fost raportate doar pagube minore in cateva localitati din Atacama, in conditiile in care epicentrul nu a fost localizat in apropierea unor centre intens populate. 

Update:
Un nou cutremur, cu magnitudinea moment de 6,5 grade, s-a produs in aceeasi zona din regiunea Atacama la ora 21h09min UTC (ora locala 17h09min). Acesta este al 3-lea seism puternic produs in zona de coasta a regiunii Atacama din Chile in ultimele 24 de ore, dupa cutremurele anterioare cu magnitudini de 6,8 si, respectiv, 6,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.