23 ian. 2014

Cutremur crustal cu magnitudinea 3,2 in Vrancea, zona TECUCI (judetul Galati)

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de joi, 23 ianuarie, in regiunea Vrancea, avand epicentrul in zona limitrofa a judetelor Vrancea si Galati.


Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul a avut loc la ora locala 18h38min43sec, iar epicentrul a fost localizat la 11 km de localitatea TECUCI (45,77 grade latitudine Nordica, 27,45 grade longitudine Estica).

 Seismul s-a produs la adancimea de 27 km si a avut magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter. Miscarea seismica a fost resimtita in zona epicentrala cu intensitatea de II-III grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit in zona limitrofa a judetelor Vrancea si Galati, dar nu s-au inregistrat pagube materiale.
In aceasta dimineata a mai avut loc un cutremur in Vrancea, la ora locala 8h15min, epicentrul fiind localizat in Muntii Buzaului, zona NEHOIU; cutremurul s-a produs la adancimea de 126 km si a avut magnitudinea de 4,7-4,8 grade pe scara Richter, fiind resimtit pe o arie larga in sudul si estul tarii.

5 comentarii:

Lazarescu Catalin spunea...

https://www.facebook.com/hettimanakarma/media_set?set=a.619895764742598&type=1

Nu au legatura seismele de suprafata cu forarile ptr gazele de sist? Ai au instalat sonda in quiet mode fara balciul de la Pungesti. Dar la 200-300 m e satul. Incalca si normele UE de amplasament ptr forari. Incalca tot. Taranii de acolo nu stiu nici tabla inmultirii macar...

GeoX spunea...

Teoriile conspirationiste sunt interesante, dar nu se aplica in acest caz, nu exista nici o baza reala pentru asa ceva. Cand se va intelege ca Romania are si multe cutremure crustale ? In zona TECUCI au mai fost cutremure crustale si in trecut, chiar mai maricele, cu magnitudini de pana la 4-4,5 grade. E usor sa dam vina pe activitati industriale pentru toate cutremurele, dar din pacate nu se confirma. Cutremure crustale avem in multe zone. Nu mai vorbesc de marile cutremure din Marea Neagra-Shabla (1901 magnitudine 7,2) si Fagaras-Campulung (1916 magnitudine 6,5). Vrancea are si cutremure crustale. Datele disponibile atat din perioada instrumentala a seismologiei romanesti cat si din cea pre-instrumentala au permis evidentierea urmatoarelor surse de cutremure crustale (de mica adancime): ADJUD, MARASESTI, TECUCI-LIESTI, FOCSANI, ODOBESTI, RAMNICU SARAT, VRANCIOAIA-Valea Zabalei. Aici se produc cutremure crustale la adancimi de 5-50 km si cu magnitudini de pana la 4,7-5,2 grade. In plus, te rog sa observi ca seismul de la TECUCI s-a produs la 27 km adancime, deci in partea mai de jos a crustei terestre, acolo unde diversele forari nu pot ajunge, o logica elementara spune asta. Nu mai lua de bun tot ce gasesti pe net, fiindca sunt si aiureli.
Mai degraba se poate spune ca tensiunile din crusta sunt induse de dinamica blocului litosferic subdus din Vrancea. De exemplu, cutremurele din judetul Galati din septembrie-octombrie 2013 au fost induse de tensiunile vrancene care au rabufnit la 6 octombrie. Fii atent, Catalin: activitatea subcrustala (adanca) din Vrancea s-a blocat pe 20 septembrie 2013; pe 23 septembrie incepe activitatea crustala in Galati; activitatea crustala din Galati se amplifica progresiv ajungand la paroxism intre 29 septembrie si 5 octombrie, iar pe 6 octombrie rabufneste Vrancea, da ? Mie imi pare rau ca te dezamagesc, dar nici pomeneala de gaze de sist. Pur si simplu, blocul litosferic vrancean are inca legaturi cu crusta terestra; el tinde sa se desprinda, se duce in jos sub efect gravitational (ca tendinta), crusta se destinde si de ridica, inducand si tensiuni suplimentare pe faliile crustale.Dupa 6 octombrie, cand s-a produs cutremurul moderat vrancean de magnitudine 5,6 grade, activitatea la Galati s-a redus drastic. Si inca ceva: in Vrancea crusta se ridica cu 4-5 mm/an, iar in Galati crusta are miscare de coborare cu 4-5 mm/an. Sunt niste procese geodinamice complexe. Zona Galati a mai reactionat si la alte cutremure vrancene; de exemplu, inaintea seismului puternic subcrustal din 6 octombrie 1908 de magnitudine 6,8 grade, la 13 martie 1908 in zona Galati s-a produs un cutremur de 4,5 grade, eveniment local.
Stiu, e dezamagitor, eu nu vreau sa dezamagesc lumea, dar trebuie sa dau replica la lucruri iesite dintr-o informare inadecvata. A lua de bun tot ce gasesti pe net nu e o solutie.

GeoX spunea...

Informatiile de pe facebook si clipurile de pe youtube nu sunt suficient de corecte pentru a explica seismele. Imi pare rau, sunt dur, dar ma deranjeaza dezinformarile care circula pe Internet. Seismicitatea indusa de activitati umane industriale si de alta natura nu e asa simpla, nu e asa usor de evaluat. Iar in Romania cutremurele crustale sunt oricum foarte raspandite. Stiu ca o sa ma injuri, o sa ma acuzi ca as fi platit de nu stiu cine sau ca apar nu stiu ce interese. NU E ADEVARAT. Ce vreau sa spun e ca seismele, fie ele naturale, artificiale sau naturale induse artitifical, endogene, exogene, tectonice, vulcanice,etc., sunt niste fenomene complicate, care nu se interpreteaza pe baza a ceea ce circula pe facebook sau pe youtube.

GeoX spunea...

In plus, adancimea de 27 km nu prea are cum sa fie influentata de un foraj la 500-1.500 de metri adancime. Caracteristicile geologice si fizice ale stratelor de roci la adancimea aceea difera fata de cele ale stratelor foarte superficiale, sa zicem de la zeci sau sute de metri adancime. Imi pare rau, dar nici pomeneala de foraj in cazul seismului vrancean de la TECUCI.

GeoX spunea...

Inca ceva: oricat ai fora in punctul X la o adancime de 500-1500 de metri, nu poti provoca un cutremur cu epicentrul la 40 km mai la sud si la adancimea de 27 km. De aceea eu pledez pentru o mai mare atentie la ceea ce se vehiculeaza pe net, pe facebook, youtube si alte asemenea. Fiindca fizica e fizica, iar seismele nu se produc asa simplu, oricum. E pacat sa ne lasam influentati de aceste dezinformari.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.