3 feb. 2014

Un nou cutremur puternic de magnitudine 6,0 in Grecia

Un nou cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,0 grade, s-a produs in Grecia in dimineata zilei de luni, 3 februarie.

Seismul a avut loc la ora 3h08min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut epicentrul in zona insulei Chefalonia, iar adancimea focala a fost de 10 km.




 Magnitudinea cutremurului a fost de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost resimtit puternic in insulele Chefalonia si Zakynthos. In aceeasi zona a mai avut loc un cutremur de magnitudine 6,1 pe 26 ianuarie, fiind resimtit in cea mai mare parte a Greciei dar si in Albania si sudul Italiei. Insulele Chefalonia si Zakynthos au fost afectate la 12 august 1953 de un cutremur distrugator cu magnitudinea de 7,2 grade.

5 comentarii:

Alinutz spunea...

Am văzut ca au fost multe cutremure mai mici, där peste 4 grade si inainte si după acesta de 6. Este o activitate seismica normala pentru zona respectivă? Ma refer la ultima lună.

GeoX spunea...

Faliile de decrosare, asa cum e si cea de langa insula Cephalonia, sunt periculoase. In general, miscarile produse pe aceste falii tind sa induca tensiuni pe zone adiacente. In zona aceasta in 1953 au fost niste cutremure mari, pe aceeasi falie: 6,4; 6,8 si 7,2, in ordinea asta. Oricum, e normal sa fie multe replici la genul asta de cutremure.Si probabil ca vor mai dura.

Hipnotiq spunea...

Poate afecta vrancea?

GeoX spunea...

Nu. Nu cutremurele din Grecia conteaza pentru Vrancea. De exemplu, in 1953 in Cephalonia au fost 3 seisme de 6,4 grade, 6,8 grade si 7,2 grade, dar nimic in Vrancea. Vedem ce se mai intampla prin Iran si Asia centrala, de exemplu.

Alinutz spunea...

Merck mult

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.