23 iun. 2014

Cutremur de magnitudine 3,2 in Banat

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter s-a produs luni, 23 iunie, in regiunea seismogena Banat, la sud-est de TIMISOARA.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul a avut loc la ora locala 00h42min13sec, iar epicentrul sau a fost localizat la 19 km sud-est de TIMISOARA, in zona localitatilor SACOSU TURCESC si CHEREVESU MARE din judetul Timis (45,65 grade latitudine Nordica, 21,46 grade longitudine Estica).

Seismul a avut loc la adancimea de 1,1 km, potrivit INCDFP (5 km potrivit datelor publicate de EMSC). Magnitudinea cutremurului a fost de 3,2 grade pe scara Richter. Seismul a fost resimtit in zona epicentrala cu intensitatea de III-IV grade pe scara Mercalli. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati situate la est de TIMISOARA, dar si in municipiul TIMISOARA, unde intensitatea a fost de II-III grade pe scara Mercalli.
In aceeasi zona, un alt cutremur s-a mai produs in seara zilei de 8 mai, la ora locala 22h31min07sec, magnitudinea acestuia fiind de 3,7 grade pe scara Richter; seismul a fost resimtit in epicentru cu intensitatea de IV grade pe scara Mercalli. 

5 comentarii:

bogdy72000 spunea...

si durata?! unda seismica a fost verticala nu orizontala cum a mai fost de nenumarate ori ... fracking ?

GeoX spunea...

Un 3,2 la 2 km adancime in Banat NU E O NOUTATE. IN ACEEASI ZONA A MAI FOST UN 3,7 LA 6 KM ADANCIME PE 8 MAI. E NORMAL PENTRU ZONA ASTA.

GeoX spunea...

Asa se manifesta cutremurele de suprafata, predomina si sunt foarte intense, in multe cazuri, in special langa epicentru, MISCAREA VERTICALA., ASTA E NATURA, REGRET CA VA DEZAMAGESC.

GeoX spunea...

Pe la 1900, Ion Atanasiu a consemnat tot genul asta de cutremure pe acolo. In unele localitati se simtea mai mult saltatul brusc si brutal, deci miscarea verticala era predominanta. Imi pare rau, dar nu e nici o noutate in faza asta.

GeoX spunea...

Zona Banatului a avut si va avea mereu astfel de cutremure. Iar invocarea a tot felul de cauze artificiale nu se justifica, fiindca oricum seismele de mica adancime se manifesta in mod natural altfel decat cele crustale. La fel a fost si cu seismele din zona Sinaia, cele din zona Hategului, cutremurele de la Tg Jiu etc. Asta e situatia.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.