8 feb. 2015

Despre Cutremur.net si rolul lui

Cutremur.net s-a lansat in 2004 ca o necesitate in situatia in care exista un vid informational in ceea ce priveste informarea si educarea populatiei referitor la seismele care se produc in Romania.

Din 2004 si pana in prezent am promovat informatia reala, obiectiva, bazata pe date stiintifice, fara exagerarile caracteristice presei si zvonisticii inerente. Avand o prezenta de peste 10 ani pe internet suntem principala sursa de informatii in caz de cutremur. De fiecare data cand in Romania s-au produs seisme puternice am fost singurul site care a continuat sa functioneze si sa informeze rapid populatia referitor la evenimentele care au avut loc.

Acesta este un site personal, privat. Nu suntem afiliati niciunei organizatii guvernamentale sau non-guvernamentale, nu reprezentam niciun institut de profil si nici vreo societate comerciala. Suntem un grup de entuziasti interesati de acest subiect care va pun la dispozitie informatii clare si obiective asupra evenimentelor seismice din tara noastra.

10 comentarii:

mag3 spunea...

bravo...sunteți o echipă de profesioniști...sunteți cei care prezentați în mod cit de se poate de amănunțit orice situație ce ține de cutremur...succes în continuare!!!!!

mag3 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GeoX spunea...

Multumim foarte mult pentru aprecieri. Ceea ce as vrea sa mai spun e ca nu suntem seismologi, nu avem nici o legatura cu nici un centru/institut public sau privat cu activitati in acest domeniu. Ne pasioneaza cutremurul ca fenomen in primul rand din dorinta de a incerca sa intelegem de ce se intampla anumite lucruri, tocmai pentru a ne proteja mai bine. Speram ca si tara noastra sa ajunga, candva, la performantele obtinute de Chile atat in ceea ce priveste eficienta educatiei seismice a populatiei, cat si in ceea ce priveste ingineria seismica a constructiilor.

GeoX spunea...

De cate ori se produce un cutremur perceptibil in Romania, suntem primnii care publicam primele informatii, cu estimari preliminare realizate de centre seismologice din tara si din lume, in functie de marimea seismului. Pentru cutremurele din Romania se publica stiri privind evenimentele vrancene subcrustale cu magnitudini de la 3,5 in sus, iar in cazul cutremurelor crustale si de la magnitudini mai mici, daca acestea sunt perceptibile (in orice caz, de la peste 3,0). De asemenea, publicam si stiri/informatii despre cutremure mai importante din lume.

GeoX spunea...

Pentru cutremurele din lume, se publiica stiri in functie de relevanta evenimentului pentru zona/.zonele respective, fara a lua in consideratie totusi un unic criteriu. De exemplu, pentru centura seismica din Pacific se publica stiri numai pentru cutremure de magnitudini moment mai mari de 6,5 grade, exceptand cazuri particulare cum a fost cutremurul din Noua Zeelanda de acum cativa ani, eveniment care s-a remarcat prin nivelul ridicat al distrugerilor la o magnitudine de numai 6,3 grade.

GeoX spunea...

In cazul cutremurelor vrancene de magnitudini egale sau mai mari de 4,8 grade, care devin perceptibile de un numar mare de persoane pe o arie larga in tara, publicam foarte repede o informare preliminara, la cateva minute dupa miscarea seismica. Stirea este editata ulterior pe masura ce INFP si centrele seismologice internationale publica si actualizeaza datele privind seismul respectiv.

Alex spunea...

Eu as vrea sa se mai inteleaga un lucru: acest site este proprietate privata iar cei care il acceseaza sunt vizitatori in adevaratul sens al cuvantului. Dam informatia "la liber" pentru a fi preluata de alte surse de informare (si le multumim tuturor care au specificat ca sursa cutremur.net) si o vom face in continuare dar fara a permite zvonuri alarmiste sau speculatii pe marginea acestui subiect. Este dreptul nostru sa filtram chiar si comentariile de aici sau din forum atunci cand acestea contravin principiului nostru de a nu promova informatiile incorecte, fara baza stiintifica si alarmiste.

GeoX spunea...

In ce ma priveste, eu sunt inginer de formatie, absolvent de Automatica si Calculatoare. Asta pot sa spun. Dar ma pasioneza seismele ca fenomen, din mai multe motive, pe care le-am mentionat si pe forum in mai multe randuri.

Alex spunea...

Iar eu sunt cel care se asigura ca site-ul functioneaza chiar daca e cutremur :))

mag3 spunea...

Sa știți ca numai cu ajutorul vostru și eu și mulți alți vizitatori citind informațiile prestate de echipa voastră raminem cit se poate de lucizi. Chiar va admir...Pentru profesionalismul de care dați dovada...

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.