5 feb. 2016

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,4 grade in Taiwan

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,4 grade, s-a produs in ziua de vineri, 5 februarie, in sudul Taiwanului.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 19h57min UTC (ora locala 3h57min in ziua de 6 februarie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in sudul Taiwanului, la 23 km sud de orasul Yujing.

Sursa foto: RT.com

Seismul s-a produs la adancimea de 17 km si a avut magnitudinea de 6,4 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Seismul a fost resimtit puternic in sudul Taiwanului. In orasul Tainan, mai multe cladiri s-au prabusit partial sau au fost rasturnate, iar alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta. Cel putin 14 oameni au murit si alti 484 au fost raniti in urma cutremurului, potrivit CNN. Orasul cel mai afectat este Tainan. Miscarea seismica a fost resimtita inclusiv in capitala Taiwanului, orasul Taipei, precum si in mai multe provincii din sudul Chinei.
Taiwanul prezinta un risc seismic ridicat, din cauza plasarii in "Cercul de foc al Pacificului". Cel mai puternic cutremur din ultimii cel putin 40 de ani a avut loc la 21 septembrie 1999, magnitudinea acestuia fiind de 7,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.


Sursa foto: RT.com



Cutremurul a fost urmat de mai multe replici avand magnitudini de peste 4,0 grade.

12 comentarii:

Lazarescu Catalin spunea...

Vezi cum e cladirea aceea facuta? Din beton armat doar ca la parter probabil stalpii de sustinere erau mult prea fragili pentru a putea prelua intreaga sarcina in caz de vibratii.

De acolo s-a rupt, nu de la mijloc sau din alte parti. In rest cladirea parte intacta. Interesat de vazut daca o pot salva sau sa o repuna pe picioare.

Lazarescu Catalin spunea...

PS: Cutremurul a fost prezis inca din nov 2015 dar anuntat ptr sf anului 2015. Pe baza acumularii de energie. Exact de 6 au spus ca va fi. A fost in februarie 2016 asa cum s-a prezis. Au fost pe aproape.

Probabil sunt f. avansati in predictii ...

GeoX spunea...

Da, dar acolo e vorba de cutremur de tip crustal, e totusi mai usor de facut estimari in cazul seismelor de adancime mica. Pentru un cutremur cu focar la 150 km adancime e mai greu.

Hipnotiq spunea...

Oricum și la noi va fi cât de curând unul de 6.5, având în vedere anul 2015 care a fost foarte cuminte :)

GeoX spunea...

E improbabil ceva semnificativ pe termen scurt si mediu. Au fost ani cu activitate si mai scazuta, de exemplu 1994, 1995, 2010 si 2012, si nu s-a intamplat nimicc semnificativ.

GeoX spunea...

Vrsncea e mai deosebita, activitatea mai redusa nu inseamna ca vine cutremur mare in interval scurt sau mediu. Dimpotriva, sugereaza stabilitate seismica. In plus, in 2015 am avut 18 cutremure cu magnitudini intre 4,0-4,9 grade, deci destul de bine fata de media anuala de 10-15 cutremure de magnitudini 4-5.

GeoX spunea...

Nu e obligatoriu sa fie cutremur de magnitudine ML 5,0+ in fiecare an.

Hipnotiq spunea...

Problema e ca au trecut deja aproape 12 ani de la cutremurul de 6 grade din 2004. Cel de 5.7 din noiembrie 2014 nu se pune, ca a fost mai de suprafața. Dacă luam în calcul faptul ca după cele două cutremure de peste 6 grade din 1990, au trecut 14 ani până la următorul de 6, cel din 2004, rezultă ca în doi ani ar trebui să fie unul de minim 6-6.5 :d . Nu știu cât de bună e estimarea asta. Sunt curios dacă există o statistică de revenire a cutremurelor de minim 6, și una a cutremurelor gen 1986.

GeoX spunea...

Sa stii ca au fost si perioade de 20-30 de ani fara cutremure cu magnitudini de cel putin 6,0 pe scara Richter (nu magnitudine moment, ca aia e altfel, e discutabila). Dar intre 1945-1977, de exemplu, s-a mai produs un singur cutremur de magnitudine 6,0 in 1948. Deci Vrancea poate avea si lungi perioade de stabilitate, 25-35 de ani fara cutremure de magnitudini 6,0+. S-a mai intamplat si in trecut, nu e ceva nou. De aia zic ca mai putem astepta inca vreo cativa ani, fara probleme...;)

GeoX spunea...

Deci Vrancea a avut si perioade de aproape 30 de ani fara cutremure cu magnitudini ML mai mari de 5,7-6,0. Se poate si asa. Or, deocamdata nu vad seismicitate regionala importanta in Turcia si Iran, fara astea nu cred ca misca Vrancea instantaneu, peste noapte.

GeoX spunea...

Iar pe acest fond de seismicitate regionala foarte scazuta (ma refer la Turcia si Iran), in Vrancea nu prea poate veni nici macar un cutremur de magnitudine 5,5. Cred ca sunt sanse mari sa mai dureze mai mult timp decat se asteapta toata lumea. Mai vedem, dar numarul mai mic de cutremure perceptibile nu inseamna ca vine un cutremur semnificativ pe termen scurt. Chiar si cutremurul din 1990 a fost precedat de 3 cutremure de 4,8-4,9 grade in 1989. Or, in 2015 am avut un singur cutremur de 4,9, e o stabilitate relativa a intregului sistem tectonic. Mai vedem ce e in urmatorii 2 ani, dar deocamdata nu e iminent ceva semnificativ, nu pe termen scurt sau mediu.

GeoX spunea...

Pentru Vrancea, nu prea e adevarat faptul ca mai multe cutremure mici si moderate descarca energia si gata, scapam de un cutremur mai mare. De obicei e exact pe dos. De asemenea, perioadele cu mai putine cutremure perceptibile nu indica neaparat o situatie anormala si periculoasa, mai ales daca seismicitarea regionala din Turcia-Iran este foarte slaba.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.