15 apr. 2016

Cutremur major cu magnitudinea de 7,0 in Japonia, insula Kyushu

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,0 grade, s-a produs in seara zilei de vineri, 15 aprilie, in Sudul Japoniei, insula Kyushu.

Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 16h25min UTC (ora locala 1h25min in ziua de 16 aprilie). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in insula Kyushu, in zona afectata de seismele de magnitudini 6,1 si 6,0 produse ieri.
Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 7,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita foarte puternic in insula Kyushu, agravand pagubele provocate de cutremurele din 14 aprilie. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Vestul insulei Honshu.

11 comentarii:

Lazarescu Catalin spunea...

6.1 urmat de 7 grade la 10-15 km adancime e cam foarte mare .... Mai ales ca zona e locuita. Un nou Izmit, singura diferanta sunt probabil constructiile care sunt mai durabile. In rest nasol ptr ei ...

GeoX spunea...

Cutremurul de la Izmit a fost totusi mai mare: Mw 7,4 fata de 6,9-7,0 cat a avut acest seism. E si asta o diferenta semnificativa.

Lazarescu Catalin spunea...

Oricum i-a rupt :D

GeoX spunea...

Este departe, dar foarte departe de situatia din Turcia, nu se poate spune ca i-a rupt. Cred ca au invatat ceva de la Kobe. 19 morti fata de 20000 de morti la Izmit. Nu se compara din nici un punct de vedere, si este evident acest lucru. La Kobe in 1995 au fost 5000 de morti. Deci nu prea i-am rupt, chiar apocalipsa nu a fost.

GeoX spunea...

Deci sa nu exageram doar din placeri morbide. A fost un cutremur mare, au fost pagube, dar nu la nivelul celor de la Kobe la cutremurul de la 17 ianuarie 1995, necum Turcia 1999. Departe de viziunile apocaliptice...

GeoX spunea...

17 ianuarie 1995 Kobe Mw 6,9-7,2: 5000 si ceva de morti, distrugerea unor autostrazi suspendate, incendii, numeroase prabusiri de cladiri...Deci chiar in halul asta nu a fost acum. Nici chiar apocalisa.

GeoX spunea...

http://www.britannica.com/event/Kobe-earthquake-of-1995

Cred ca diferenta e destul de mare asa, nici in halul asta totusi. Orice om rational poate vedea acest lucru.

GeoX spunea...

Ca sa nu mai vorbesc ca a te bucura de raul altuia e cam bizar asa, ca sa nu spun mai mult. Vad ca e o manie la unii concetateni, chestii de genul "i-a rupt", rostite cu o satisfactie macabra si de-a dreptul morbida...e trist. Pana una alta, daca nu mai vine un cutremur foarte mare, sa zicem de magnitudine 7,5-8,0 grade, efectele pot sa nu fie in halul celor de la Kobe. E drept, cutremurul de la Kobe a avut o magnitudine comparabila, dar avem aici un exemplu in care doua seisme cu magnitudini foarte apropiate pot sa aiba urmari cu gravitate diferita.

Unknown spunea...

Risc crescut de eruptie a vulcanului Aso, daca tot vorbiti de rupturi. In alta ordine de ideii, chiar nu e de glumit.

GeoX spunea...

Eu nu glumesc in materie de cutremure. Si chestii de genul "i-a rupt, ce bine-mi pare" nu imi placc.

GeoX spunea...

In 1995 la Kobe cutremurul a afectat o concentrare mai mare de populatie, era un oras industrial, port, bine dezvoltat, cu multe cladiri. In cazul cutremurului de vineri, zona afectata pare mai putin concentrata ca populatie, cel putin nu la fel ca la Kobe.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.