30 iul. 2016

Cutremur major cu magnitudinea de 7,7 grade in regiunea Marianelor

Un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,7 grade s-a produs vineri, 29 iulie, in regiunea Insulelor Mariane din Oceanul Pacific.

Sursa foto: EMSC


Cutremurul a avut loc la ora 21h18min UTC (ora locala 7h18min in ziua de 30 iulie), iar epicentrul sau a fost localizat in regiunea Pagan din Nordul Insulelor Mariane, potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Cutremurul s-a produs la adancimea de 267 km. Magnitudinea a fost de 7,7 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica a fost resimtita in zona Insulelor Mariane, dar nu a existat risc de tsunami.

6 comentarii:

Lazarescu Catalin spunea...

Destul de adanc a fost si puternic. Poate influenta si alte blocuri din zona Asiei probabil tot la adancime. Se poate propaga si spre noi, in timp?

GeoX spunea...

26 octombrie 2015 Afganistan, Hindu Kush Mw 7,5 adancime 207 km. Cu toate astea, de atunci si pana acum in Vrancea nu s-a produs nici nacar un fleac de duzina de 4,8 grade. E aiurea orice speculatie de 2 bani cum ca o sa crape Vrancea pentru ca a miscat in Pacific in Groapa Marianelor. Eu am tot spus de n ori ca Vrancea nu misca asa usor, are niste momente mai speciale, corelate si cu TENSIUNI REGIONALE. Eu spun, eu aud. Alarmisme fara rost. Daca dupa ala mare din Afganistan nu a fost nimic semnificativ in Vrancea, e limpede ca nici acum nu poate sa fie ceva mare. Chestie de logica elementara totusi. Daca era dupa unii, pana acum trebuia sa fi avut vreo 400 de cutremure de 7-7,5 grade si 1500 de cutremure de 6-7 grade. Spre marea mea satisfactie, alarmismele nu se confirma. Daca nu s-au confirmat prognozele lui Enescu si ale lui Radulian pentru 2006-2011, e clar ca nici alarmismele de duzina nu au nici o sansa. Si ma bucur foarte mult ca alarmistii raman cu buzele umflate, este o mare satisfactie.

GeoX spunea...

Eu am tot spus ca in perioadele care au precedat seismele de 6,5+ din 1940,1945,1977,1986,1990 au fost multe cutremure perceptibile cu ML 4,8-5,6 si chiar 6-6,4 grade. Remarcam ca dupa 1990 magnitudinea maxima a seismelor vrancene este in scadere, chiar si dupa 2004 persista atenuarea, chiar daca au mai fost cutremure de 5,5-5,7 grade. Aceste cutremure moderate cu ML 5,5+ apar foarte bine si in fazele de atenuare si oricum nu de vede nimic serios acum nici in Vrancea, nici la nivel regional. Asa ca nu stiu de ce se tot agita gogorita cu marele cutremur care meierleste pe toti. Este o realitate foarte obiectiva si rece ca activitatea vranceana actuala e intr-o faza de atenuare iar fizica seismogenezei vrancene ne arata ca nu se produc cutremure mari decat dupa mai multi ani cu numar mai mare de cutremure perceptibile, atat crustale cat si subcrustale, cu anumite baleieri intre capetele blocului litosferic si cu concentrari pe anumite clustere. Asta e realitatea obiectiva, rece. Nu s-au confirmat prognozele formulate de Enescu si Radulian, da ?? Asa ca nu aveau cum sa se potriveasca teze alarmiste ieftine.

GeoX spunea...

Prin 2006-2008 eram si eu foarte extremist-alarmist, sub influenta prognozelor lui Enescu. Enescu a publicat chiar intr-o carte de popularizare concluziile studiului sau din 2000 potrivit caruia pana in 2008-2011 e probabil p 75% un cutremur vrancean major cu MGR peste 7,0. Si nimic. De ce ?

Lazarescu Catalin spunea...

26 octombrie 2015 Afganistan, Hindu Kush Mw 7,5 adancime 207 km - asta inca nu si-a facut simtita prezenta. Vedem in urmatorii ani 2018 poate daca om avea vreun raspuns. Banuiesc si eu ..

GeoX spunea...

Ar trebui sa apara si niste manifestari seismice regionale mai semnificative dupa cel din Hindu Kush, deocamdata e cam slaba miscarea in zona Marii Negre.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.