24 aug. 2016

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,2 grade in centrul Italiei

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,2 grade, a avut loc in ziua de 24 august in centrul Italiei, la nord de L’Aquila.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul a avut loc la ora 1h36min UTC (ora locala 3h36min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in centrul Italiei, la cca. 43 km nord de L’Aquila.

Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a fost urmat de mai multe replici, dintre care cea mai puternica a fost cea inregistrata la ora 2h33min UTC (magnitudine moment 5,5). Alte replici au avut magnitudini intre 4,0-5,0 grade si au fost, de asemenea, resimtite intens in zona epicentrala.
Cutremurul a afectat puternic mai multe localitati situate la nord de L'Aquila. Potrivit televiziunii RAI, mai multe cladiri s-au prabusit in orasul montan Amatrice. Cel putin 10 oameni au murit. Cele mai afectate localitati sunt Amatrice si Norcia.
La 6 aprilie 2009, un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,3 grade a afectat grav orasul L'Aquila din centrul Italiei; seismul din 2009 a fost cel mai grav eveniment care a afectat Italia dupa cutremurul puternic de magnitudine 6,9 din 23 noiembrie 1980. In urma seismului de la L'Aquila au murit peste 300 de oameni si numeroase cladiri au fost distruse.

Update: Cel putin 38 de oameni au murit in urma cutremurului care a afectat astazi centrul Italiei, resimtit mai intens intr-o zona situata la nord de orasul L'Aquila. Miscarea seismica a fost urmata de un numar mare de replici, cele mai puternice dintre acestea avand magnitudini intre 4,8 si 5,5 grade.

13 comentarii:

Unknown spunea...

CAT A DURAT, STIE CINEVA? DE CE NICIODATA NU SE DA SI DURATA SEISMELOR?

Alex spunea...

Deoarece durata difera de locul in care o masori. La parterul unui bloc dureaza mai putin decat la ultimul etaj unde balansul se simte mai mult timp. In zona epicentrului poate avea o durata iar la distanta sa aiba alta durata. Undele tectonice se transmit prin pamant, prin diverse straturi geologice, fiecare cu proprietati diferite si care influenteaza durata pe care o sesizezi.

De exemplu acest seism s-a simtit la epicentru timp de 2 minute si jumatate, dar la 100 km departare, in Roma, a fost perceput doar 40 de secunde. Ce valoare sa prezinti? Cea de la epicentru conteaza doar pentru zona respectiva, nu are nici o relevanta pentru cei din Roma.

Asta este motivul pentru care nu se prezinta durata unui seism. Fiindca durata perceputa depinde de foarte multi factori: distanta de epicentru, tipul cladirii in care te afli sau daca esti in spatiu liber, la ce etaj te afli, ce structura are solul intre locul in care masori si epicentru. Din aceasta cauza durata difera de la o zona la alta si nu se considera un parametru al cutremurului.

Unknown spunea...

Sa se spuna durata din locul unde au fost pagubele maxime.
la BUC 1977 a durat 56 secunde.

Unknown spunea...

În București durata poate diferi si cu zeci de secunde la o distanță de 19 metri, dacă o persoană este la etajul 10 al unui bloc, iar alta persoana se afla pe trotuarul din fața blocului deoarece mișcarea de balans a blocului se va atenua mult mai lent decât oscilațiile trotuarul.

Unknown spunea...

Durata unui seism e f. clar definita, e aia inregistrata de sesimografe. Nu ce simte omul.

Alex spunea...

Au fost cutremure din Vrancea care s-au simtit 10-12 secunde in centrul Bucurestiului dar in Berceni nu s-a miscat nimic. Durata seismului nu ne spune nimic. Pentru toti parametrii variabili de la o zona la alta s-a inventat scara Mercalli care apreciaza violenta seismului si nivelul de distrugeri pe care l-a avut un seism intr-o anumita zona. De aceea valoarea intensitatii seismice pe Mercalli difera de la o zona geografica la alta pentru fiecare seism care a avut loc.

GeoX spunea...

Intrebarea legata de durata nu poate primi un unic raspuns, pentru ca sunt mai multe aspecte:
-durata inregistrarii cutremurului, de exemplu seismul moderat din 6 octombrie 2013 (ML=5,5) a avut o inregistrare pe seismograma cu durata de peste 5 minute;
-durata miscarii solului intr-o anunita zona, care depinde si de cum vin undele seismice (sosirea unor trenuri de unde multiple, decalate etc.), de natura solului;
-durata miscarii cladirii, adica a reactiei cladirii la miscarea pamantului, de asemenea dependenta de factori strict locali, nu numai de miscarea seismica efectiva.

Unknown spunea...

Durata e cruciala - e vorba de aducerea cladirilor la starea de rezonanta mecanica. Cu cat miscarea e mai indelungata cu atat riscul de intrare in rezonanta a cladirilor e mai mare.

Unknown spunea...

geox - De acord cu ce ai scris sus. Sunt multi factori in ecuatia seismica. Dar si durata e printre ei.

GeoX spunea...

Ah, am mai uitat un aspect: durata procesului fizic care genereaza cutremurul, deci a fenomenului (oricare ar fi el) din zona focala. Se estimeaza o durata relativ scurta, de exemplu, in cazul cutremurului din 1977, durata procesului fizic de desprindere/dislocare sau orice este el a fost apreciata ca fiind intre 13-15 secunde. Cutremurul rezulta din propagarea undelor seismice si modul cum se misca pamantul, respectiv reactia cladirilor. Iata de ce simpla specificare a sintagmei "cat a durat" nu e suficienta, fiindca sunt aspecte multiple.

Unknown spunea...

GEOX-DE ACORD

golem spunea...

Si totusi la simularea comportamentului la cutremur a unei cladiri datele de intrare nu-s nici Richter nici Mercalli ci vectorii principali de miscare, distributia acestora si DURATA. Pentru public cred ca un minim de informatie ar fi durata maxima masurata, determinata pe tot arealul cutremurului la nivelul solului, gradientul de miscare maxim la nivelul solului si tot aici procentajul vectorilor de miscare (cat la suta pe verticala, cat la suta pe orizontala, stiu miscarile sunt compuse dar pe oamenii nu-i intereseaza deliciozitati de-ale fizicienilor)
Ce ar fi daca meteorologii ne-ar prezenta: acum in bucuresti dragi telespectatori nu va putem spune care-i temperatura pentru ca ea variaza foarte mult in functie de o gramada de factori umani cat si de termodinamica aerului - va spunem ca-i foarte cald si gata, ei nu, meteorologii au plantati niste senzori in conditii standard astfel incat noi sa ne putem face o imagine relativa dar corecta asupra asupra parametrului temperatura

Gresesc?

Unknown spunea...

Golem asa este. e cum spuneam, si DURATA este cruciala la efectele unui seism. Evident ca vorbim de durata miscarii solului intr un anumit loc.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.