12 nov. 2017

Cutremur major cu magnitudinea de 7,3 grade in zona de granita dintre Iran si Iraq

Un cutremur major, cu magnitudinea moment de 7,3 grade, s-a produs in seara zilei de duminica, 12 noiembrie, in zona de granita dintre Iran si Iraq.



Sursa foto: EMSC

Seismul a avut loc la ora 18h18min UTC (ora locala 21h48min in Iran). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Vestul Iranului, in zona de granita dintre Iran si Iraq. Cutremurul s-a produs la adancimea de 24 km si a avut magnitudinea de 7,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita puternic in Iraq, in Vestul si Nordul Iranului, in centrul Turciei si in Emiratele Arabe Unite.
Seismul a fost urmat de mai multe replici.
In urma cutremurului, mai multe sate din regiunea de granita dintre Iran si Iraq au fost distruse, si cel putin 8 oameni au fost raniti.

Update:
Potrivit CNN, cel putin 200 de oameni au murit si alti 1200 au fost raniti in urma cutremurului major produs la granita dintre Iran si Iraq. Majoritatea victimelor au fost raportate in localitati din extremitatea vestica a Iranului, desi epicentrul miscarii seismice a fost localizat la granita cu Iraq-ul, la aproximativ 210 km Nord de Bagdad.

Sursa foto: CNN



8 comentarii:

Unknown spunea...

12.11.2017. screen recorder seismograf MLR teleseism IRAN IRAQ BORDER REGION mw 7.2
https://youtu.be/Ymy2JHWZFlo

Hipnotiq spunea...

Deci probabil va fi și la noi peste 2-3 ani.. Dacă acum a fost în iran

GeoX spunea...

Depinde de ce se mai intampla pe faliile de decrosare de langa Marea Neagra.

Lazarescu Catalin spunea...

Marmureanu spunea ca pana in 2040 sa nu ne facem griji ptr acel cutremur de adancime mare din Vrancea care va urma si care va fi f puternic. Daca se tine de cuvant Vrancea, va intra in istorie cu predictia asta, desi sa vezi inainte cu 20 de ani e cam imposibil, chiar daca ai date statistice la indemana.

Daca incepe sa miste bine pe faliile de decrosare de langa Marea Neagra, bate si la noi la usa cu ceva semnificativ in Vrancea. Mai ramane sa vedem cand si cum ...

Ce a fost acum in Iran poate influenta intr-o oarecare masura si ce e pe langa Marea Neagra si ne priveste si pe noi?

Hipnotiq spunea...

De obicei când e seism mare în zona aia.. Urmează și la noi.. Dar peste câțiva ani. Între 2 și 5 ani.

GeoX spunea...

In muntii Zagros din vestul Iranului au mai fost cutremure mari in 1957 si 1963, se pare, o sa caut un istoric al cutremurelor din zona aceea.

Unknown spunea...

Așa este

Unknown spunea...

Pamantul s-a ridicat cu 90 de cm
http://strangesounds.org/2017/11/ground-rises-90cm-after-iran-irak-earthquake.html

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.