31 ian. 2020

Cutremur moderat cu magnitudinea de 5,2 grade in regiunea Vrancea

Un cutremur moderat, cu magnitudinea locala ML de 5,2 grade, s-a produs in dimineata zilei de vineri, 31 ianuarie, in regiunea Vrancea.

Sursa foto: INCDFP

Cutremurul a avut loc la ora locala 3h26min47sec (1h26min47sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat in Muntii Vrancei, zona NEREJU, judetul Vrancea (45,71 grade latitudine Nordica, 26,70 grade longitudine Estica).


Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 120,6 km si a avut magnitudinea locala ML de 5,2 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade pe scara Mercalli.
Seismul a fost resimtit pe arie larga, mai ales in Sudul si Estul tarii. La Bucuresti intensitatea a fost de IV grade.
Ultimul cutremur vrancean cu magnitudinea ML mai mare sau egala cu 5,0 s-a produs la 28 octombrie 2018; seismul a avut magnitudinea ML 5,8 si a avut loc la adancimea de 148 km. De asemenea, ultimul cutremur cu magnitudinea mai mare de 4,5 s-a produs pe 3 septembrie 2019 (ML 4,6), iar ultimul cutremur cu magnitudinea de cel putin 4,0 grade a avut loc pe 20 septembrie 2019.
Seismul s-a produs la o saptamana dupa cutremurul puternic cu mecanism de decrosare din Estul Turciei (24 ianuarie, Mw 6,8). 

13 comentarii:

Mihai spunea...

Sfântu Gheorghe, Covasna - s-a simțit pentru câteva secunde

Unknown spunea...

Chisinau so simtit destul de bine

Unknown spunea...

Brasov. M-a trezit din somn. S-a zgaltait bine de tot,dar scurt.

Unknown spunea...

Nu l-am simtit.

Unknown spunea...

DE CE niciodata nu precizati pe saitul dv. si durata seismului?

GeoX spunea...

Pentru ca durata are mai multe aspecte: durata inregistrarii pe seismograma, durata miscarii solului intr-o anumita locatie si durata cat reactioneaza o cladire de o un anumit tip. Care durata sa fie pusa ?

Comandau spunea...

Doresc sa intreb daca este adevarat ce am citit,un cutremur fara replici, este ori cutremur singular, ori precursor....

Comandau spunea...

Cuteemur tip singular sau precursor? Ca nu a avut replici, pana acum...

GeoX spunea...

Cutremurele vrancene subcrustale cu magnitudini in jur de 5,0-5,4 nu dau replici evidente, pot fi microseisme in acelasi focar, dar foarte slabe (1,0-1,9). Replicile trebuie sa fie in acelasi focar si cu acelasi epicentru. Nu este ca la cutremurele de suprafata, deoarece acolo jos la 70-160 km nu este falie crustala, este cu totul altceva. Pot avea loc ulterior cutremure independente, la 5-12 zile, mult mai mici sau/si cu alte focare, deci la alte adancimi. In cazul cutremurelor subcrustale cu ML de la 5,5 in sus se pot inregistra replici slabe, cu magnitudini in jur de 3,5-4,0 sau 4 si un pic. La 5,2 nu e de asteptat asa ceva.

tsar spunea...

Stiti cumva daca grupul/canalul cu avertizari pe Telegram al INFP mai functioneaza? Ca nu am primit nici o avertizare.

Comandau spunea...

Da, functioneaza, eu am primit si pe telegram, si pe twitter. Dat fiind ca sunt aproape de epicentru,cutremurul era deja simtit.

tsar spunea...

Atunci nu inteleg de ce nu am primit nu doar alerta, dar nici pe canal nu apare nimic, ultima inregistrare ce imi arata pe canalul M 5.0-6.0 e din 28.10.18

Default spunea...

Nici eu nu primisem de la Bot-ul INFP, ci de la Earthbot.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.