24 aug. 2014

Cutremur de magnitudine 4,6 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal de magnitudine 4,6 grade s-a produs in dimineata zilei de duminica, 24 august, in regiunea Vrancea.




Cutremurul a avut loc la ora locala 10h12min49sec (7h12min49sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Vrancei, intre ZAGON si PIETRELE INSIRATE, judetul Covasna (45,61 grade latitudine Nordica, 26,32 grade longitudine Estica).




Cutremurul s-a produs la adancimea de 148 km si a avut magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a seismului a fost de IV grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit in mai multe localitati din sudul si estul tarii cu intensitati de III pana la III-IV grade pe scara Mercalli. La Bucuresti, intensitatea miscarii seismice a fost de III grade pe scara Mercalli.
Ultimul cutremur vrancean cu o magnitudine similara celui din aceasta dimineata a avut loc pe 3 aprilie. De asemenea, in ziua de 19 august a mai avut loc un cutremur vrancean de magnitudine 3,9 la adancimea de 141 km, acest eveniment nefiind insa resimtit la Bucuresti.

11 comentarii:

Unknown spunea...

Simtit in Bucuresti - Obor-Calea Mosilor , la o casa "derapanata" asemanatoare casei din Familia Addams (glumesc , dar pe -aproape) :)) M a prins pe wc , in timp ce navigam pe tableta , s a zguduit casa cu totul , pt 1 secunda jumate. Ceva f scurt... Venit de la munca , niciun chef , niciun stres , putea sa fie si de 7 grade , ca tot nu ma oboseam sa ma ridic de pe wc. :)) Ma bag sa dorm , sa speram ca nu vine o replica mare tocmai acum...

Unknown spunea...

Advice , pont - De vreo 10 min tot rasuna alarme pe la masini din senin , fara motiv.. unde seismice ,ceva.. semn de o posibila replica

delia spunea...

am fost ametita toata saptamana.

Hipnotiq spunea...

Nu am simtit nimic. Pe snas zice 4.1 la 151 km. De unde sunt diferentele astea?

GeoX spunea...

Aia nu dau valorile ML calculate de INFP, si care sunt mai exacte. Dupa durata inregistrarii si amplitudine, magnitudinea a depasit 4,5 pe scara Richter.

GeoX spunea...

Aia folosesc alta scara de magnitudine, diferita de scara Richter. Plus ca folosesc faze ale undelor care nu concorda cu cele inregistrate in Romania, folosesc coeficienti diferiti la calculul magnitudinii.

GeoX spunea...

Cutremurul a fost insa foarte adanc, din acest motiv intensitatea a fost ceva mai mica in zonele distante comparativ cu seisme similare produse la adancimi de 125-135 km. Ultimul cutremur de aceeasi magnitudine (4,6 pe scara Richter) a avut loc pe 3 aprilie, adancimea focala fiind de 124 km. E o oarecare diferenta intre un seism de 4,6 la 148 km adancime si unul de la 124 km.

Hipnotiq spunea...

Daca a fost la 148 km inseamna ca e focarul de la cutremurul din 40? Stiu ca sunt mai rare astea la asemenea adancime.

GeoX spunea...

Conteaza si localizarea epicentrului. Cel din 1940 a avut epicentrul la 45,80N 26,70E, deci in capatul nord-estic al blocului litosferic. Cutremurul de azi s-a produs pe partea vestica a ariei epicentrale, e o linie de cutremure foarte adanci, in jur de 150 km, care trece pe la limita judetelor Vrancea si Covasna, pe directie aproximativ S-N.

Hipnotiq spunea...

Din cate stii, cutremure in aceasta zona au mai fost? Parca astea sunt chiar destul de rare fata de restul cutremurelor din vrancea.

GeoX spunea...

Au mai fost cutremure, e adevarat ca in ultima vreme ceva mai rare, dar e o linie care merge de la SIRIU spre nord, ajungand pe latura estica a Muntilor Vrancei chiar in judetul Covasna. Aici predomina seismele foarte adanci, pe la 150 km asa.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.