18 aug. 2014

Cutremur puternic de magnitudine 6,2 la granita dintre Iran si Iraq

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,2 grade s-a produs luni, 18 august, in regiunea granitei dintre Iran si Iraq.

Seismul a avut loc la ora 2h32min UTC (ora locala 7h02min) . Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in vestul Iranului, in zona de granita cu Iraqul, iar adancimea focarului a fost de 10 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Pana la aceasta ora nu au fost transmise informatii oficiale privind urmarile cutremurului. Seismul a afectat o zona rurala, dar destul de populata, din vestul Iranului, la aproximativ 40 km de granita cu Iraqul. Zona cuprinde si importante facilitati de explorare a petrolului, potrivit CNN.
Seismul a fost urmat de mai multe replici cu magnitudini cuprinse intre 4,0-4,9 grade. De asemenea, alte doua cutremure, cu magnitudini de 4,6 si, respectiv, 4,8 grade, s-au produs in aceeasi zona in cursul zilei de duminica, 17 august.

 Update:
In urma cutremurului de magnitudine 6,2 grade cel putin 50 de oameni au fost raniti in orasul Abdanan, situat la 36 km sud-est de epicentru. In urma miscarii seismice au fost intrerupte retelele de utilitati publice, alimentarea cu energie electrica si cu apa, precum si comunicatiile telefonice. Este posibil ca urmarile seismului sa fi fost mai grave in satele situate in imediata vecinatate a epicentrului, dar de la care nu exista inca informatii. Cutremurul a fost urmat si de un mare numar de replici, dintre care cea mai puternica a avut magnitudinea de 5,7 grade.

5 comentarii:

Hipnotiq spunea...

Va rog sa dati si ora locala cand mai dati stiri despre cutremure. Multam'.

GeoX spunea...

Am pus ora UTC, ok, pe viitor voi pune si ora din tara in care s-a produs seismul, de fapt nici nu e mare filozofie, doar e pusa si in informatiile de pe EMSC.

GeoX spunea...

O sa actualizez oricum si in stirea asta, dar si in cea pentru al doilea cutremur, caci eu cred ca cel de 5,7 deja nu mai e replica, e un al doilea seism.

Hipnotiq spunea...

Multumim. Stiu, dar ca sa numai cautam in alta parte. Acesta e site-ul nr.1 de acest fel.

GeoX spunea...

Ok. La fel o sa fac si la cutremurel din Romania, de fapt acolo puneam direct ora locala din tara noastra. O sa pun in paranteza si in sistem UTC la cutremurele romanesti (nu de alta, dar am vazut ca mereu se fac confuzii cu cutremur dat de infp la ora cutare si, de fapt, aia e ora UTC). Dar e bine sa fie si ora locala in toate cazurile, oricum. Am facut rectificarile.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.