29 ian. 2015

Cutremur de magnitudine 3,9 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de 28 spre 29 ianuarie in regiunea Vrancea.



Cutremurul a avut loc la ora locala 00h51min59sec (22h51min59sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la marginea sudica a Muntilor Vrancei, in zona PIETRELE INSIRATE, judetul Buzau (45,64 grade latitudine Nordica, 26,49 grade longitudine Estica). Seismul s-a produs la adancimea de 127,5 km si a avut magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter (4,1 grade potrivit datelor transmise la EMSC). Intensitatea maxima a miscarii seismice nu a depasit III grade pe scara Mercalli.
Cutremurul nu a fost simtit la BUCURESTI.

18 comentarii:

mag3 spunea...

Sunt oare aceste cutremure mici și dese un pre soc?

mag3 spunea...

Geox e normala așa activitate a Vrancei?ca tot se vehiculează prin presa diferite speculații. ...de cind Vrancea nu a mai fost așa activa?

GeoX spunea...

E greu de spus. Ideea e ca inainte de 1977 activitatea a fost scazuta, de la 1 octombrie 1976 pana la 4 martie 1977 nimic peste 4,0 in Vrancea. Inainte de 1986...destul de slaba in ianuarie, de abia in februarie 1986 a aparut un 4,2. Inainte de 1990...au fost ceva cutremure, nu prea multe totusi. Nu se compara situatiile astea. Mai vedem in februarie daca se continua, si daca mai cresc magnitudinile, de exemplu sa fie mai multe in jur de 4,8-5 si ceva. Deocamdata avem 10 cutremure de 3,5+ luna asta, dintre care 5 de peste 4,0. In octombrie 2011 au mai fost 5 cutremure intre 4,0 si 5,3, dar toate subcrustale, evident. Acum avem si activitate crustala mai ridicata. Concluzii nu se pot trage, nici macar seismologii nu pot aprecia mare lucru, e de vazut ce va mai fi in urmatoarele 2-3 luni. Nu cred insa ca poate veni ceva peste 7,0 direct, fata un 6 si ceva inainte...cu saptamani, luni sau ani. Cutremurele de adancime mare, 130-150 km, sunt totusi diferite de cele de tip 1977.

GeoX spunea...

Din punctul meu de vedere, activitatea crustala (adancimi mai mici de 55-60 km) e mai interesanta, chiar daca seismele mari de Vrancea sunt cele subcrustale, de la 70 km la 160 km. Cresterea generala a activitatii crustale din Vrancea e cel mai notabil lucru. Sunt doar curios ce va mai fi in februarie-martie-aprilie asa...

mag3 spunea...

Dar ceea ca sunt peste 4+ nu acționează nicidecum la eliberarea energiei? da?adică nu contribuie la descărcarea energiei? poate Vrancea a hotărît ca sa fie cutremure numai de așa gen...:)) totuși Cum ai zis tu e interesanta tare activitatea vrincene. ...unicul lucru ce mă deranjează și nu cred va numai pe mine...ca pe baza ăsta lumea face vizualizări și likuri. ..de ce se permite panica în rîndul populației. ..lumea deja dorm cu frica în sin...mulți au accese...totuși ar trebui filtrata informația. ..părerea mea.

GeoX spunea...

Deci avem 10 cutremure in Vrancea cu magnitudini de la 3,5 in sus, in luna ianuarie. Media lunara ar fi de 3-4 cutremure de 3,5 in Vrancea. Insa e greu sa facem comparatii cu situatiile de dinainte de 1977 si 1986, de exemplu, cand, dimpotriva, erau foarte putine cutremure, as zice ca era liniste aproape totala, mai ales inainte de 1977. In 1990 a fost o oarecare variatie, dar nu cu 10 cutremure de 3,5+ intr-o luna.

GeoX spunea...

Oricum mai multe cutremure de 4 nu prea descarca nimic, daca e sa fie vreun 6 pai tot va fi. Dar nu se stie cand, cel putin nu se poate formula ceva foarte viabil doar pe baza activitatii din ianuarie. Pana la urma, lumea daca se obisnuieste sa vada ca Vrancea are mai tot timpul activitate, care mai creste sau mai scade (ca NU e robot), poate intelege niste lucruri. Oricum seismele mari nu vin asa usor, au trecut mai mult de 10 ani de la 2004 si nici macar un 5,9-6,0 NU a putut sa dea. De ce ? Tocmai de aia ca nu se rupe asa usor, chiar si pentru cutremure de 6 grade trebuie niste conditii speciale.

mag3 spunea...

Sa vedem ce o fi mai departe...dar as spune ca nu numai la noi se observa o intensificare a activității. ..dar mă uit ca și în alte regiuni tot a crescut intensitatea seismică...

GeoX spunea...

Ca sa concluzionez, mai vedem in urmatoarele 3-4 luni ce ritm are, asa dintr-o singura luna nu e foarte relevant. Au fost ani care au inceput cu activitate ridicata si s-au terminat cu acalmie relativa, si invers, ani care au debutat cu activitate foarte slaba si....ce a urmat (1977, 1986). 1977 si 1986 au debutat cu activitate chiar slaba, mai ales 1977.

mag3 spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
mag3 spunea...

Mersi de explicație! măcar cineva ne tine la curent!

Unknown spunea...

in fiekare seara adorm ku frika sint la et 5 la kishinau

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
GeoX spunea...

Nu se poate trage concluzia asta. Mai ales ca nici in 1977, nici in 1986 si nici in 1990 activitatea nu a fost asa.

Unknown spunea...

astea-s cutremure controlate prin explozii...e cam ciudat ce se intampla... posibil explozii controlate gaze sist sau alte activitati secrete.

GeoX spunea...

Prostii. Orice copil de clasa a 4-a stie ca seismele subcrustale nu pot fi influentate de aiureli. In sfarsit,crede fiecare ce vrea. Eu va atrag atentia ca Vrancea a avut multe perioade active si la 1900 si ceva, si la 1800 si ceva, si la 1700...si pe vremea lui Stefan cel Mare. Oare Stefan cel Mare facea explozii controlate ca sa ii sperie pe turci ? Daca dati crezare la toate tampeniile, nu e de mirare ca dati in gropi si calcati in strachini,

Unknown spunea...

In primul rând dacă stai cu frica-n sân nu rezolvi mare lucru dimpotrivă te stresezi iar stress-ul nu e bun! In al doilea rând chiar dacă s-ar sti, sa presupunem ca ar sti instituțiile statului cu câteva minute înainte de producerea unui seism mai serios nu ar putea spune pentru ca s-ar crea panică foarte mare! Iar in al treilea rând chestiile astea cu seisme provocate mi se par de adormit copiii la kindergarden! Cu gazele de sist si alte prostii gen haarp! Asa ca dragi internauti ocupati-va timpul cu altele nu cu teorii fantasmagorice!

Alice spunea...

Nu cred in conspiratii dar am totusi niste semne de intrebare...aceste cutremure mie mi se par totusi neobisnuite sunt f frecvente si sunt dubios de scurte. Eu una nu mi aduc aminte sa mai fi trait pana anul acesta cutremure cu un singur zgalt...sau ca ala de la inceputul anului, in care...se legana lin blocul...de nu mi venea sa cred...Totusi...geologie, seismologie, ce ologie o fi....nu poate sa lamureasca cumva.. ?.
Ca oricum, in tara asta nu stam tocmai pe roze. O asemenea calamitate...ne va pune capac.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.