23 feb. 2017

Zvonuri despre un asa-zis cutremur difuzate de un asa-zis centru de alerta seismica

De cateva zile se difuzeaza mai multe zvonuri despre un asa-zis cutremur cu magnitudinea de peste 6,0 grade care ar urma sa se produca in Vrancea intr-una dintre zilele urmatoare.
Lasand la o parte faptul ca in ultimii peste 20 de ani aproape anual se lansau in spatiul public, in presa scrisa sau audio-vizuala, diferite zvonuri despre cutremure iminente, si nici una dintre profetiile apocalipsei seismice nu s-a confirmat, trebuie facute urmatoarele precizari:
1)-Asa-zisul Centru Seismic de Alerta este o entitate fantoma, despre care nimeni nu cunoaste ce este, ce capabilitati are si cine vorbeste in numele acestei entitati;
2)-Nu se aduce nici un fel de argument stiintific care sa justifice astfel de afirmatii. Cand se emite o parere despre ceea ce se poate intampla din punct de vedere seismic, este rezonabil sa asteptam si furnizarea unor explicatii pertinente, a unor argumente serioase pentru teza enuntata, indiferent daca teza este sau nu confirmata de realitate.  Orice predictie seismica inseamna specificarea locului, a intervalului de timp, a intervalului de magnitudini si a probabilitatii de producere a fenomenului, pentru a se putea verifica ulterior acuratetea predictiei. In plus, exista si un element de responsabilitate a celui care formuleaza o astfel de teza, cu caracter evident alarmist;
3)-Diferite persoane care au colportat, in ultimii 20 de ani, astfel de teze alarmiste, s-au dovedit a fi doar asa-zisi clarvazatori si fani inversunati ai acestora, invidizi de o rationalitate indoielnica si fara capabilitati de a-si justifica alegatiile oricum nefondate.

Realitatea obiectiva este urmatoarea: in zona Vrancea, cutremurele cu magnitudini de la 6,0 in sus nu se produc atat se usor, si acest lucru este valabil inclusiv pentru seisme care nu sunt catastrofale (deci evenimente cu magnitudini MGR intre 6,0 si 7,0 inclusiv). Dupa seismul din 27 octombrie 2004, in Vrancea nu s-a mai produs nici un alt cutremur cu magnitudinea mai mare de 5,7 grade. Seismul din 2004 a fost precedat de mai multe cutremure cu mecanism de decrosare in Estul Turciei, Iran si pe Dorsala Carlsberg, produse in cursul anului 2003. O situatie comparabila cu cea din perioada 2003-2004 nu s-a mai repetat de atunci, iar toate seismele mai importante din Vrancea produse din 2005 si pana in prezent au avut magnitudini de maxim 5,5-5,7 grade. Aceasta este realitatea obiectiva, care este departe de fabulatiile emise de un asa-zis centru seismic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.