25 apr. 2020

Cutremur crustal moderat cu magnitudinea de 5,0 grade in regiunea Vrancea (judetul Galati)

Un cutremur crustal moderat, cu magnitudinea locala ML de 5,0 grade, s-a produs in noaptea de vineri 24 aprilie spre sambata 25 aprilie in regiunea seismogena Vrancea (judetul Galati).


Sursa foto: INCDFP

Seismul a avut loc la ora locala 1h04min18sec (22h04min18sec UTC in ziua de 24 aprilie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul seismului a fost localizat la Nord-Est de localitatea TECUCI, judetul Galati (45,90 grade latitudine Nordica, 27,47 grade longitudine Estica).


Sursa foto: EMSC

Cutremurul s-a produs la adancimea de 21,6 km si a avut magnitudinea locala ML de 5,0 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a fost de V grade pe scara Mercalli.
Miscarea seismica a fost resimtita in numeroase localitati din centrul si Sudul Moldovei, dar si in Estul Munteniei. Astfel, in judetele Galati si Vrancea intensitatea cutremurului a fost de aproximativ V grade pe scara Mercalli. In centrul Moldovei si in Muntenia cutremurul a fost resimtit cu intensitati de III pana la IV grade. De asemenea, cutremurul a fost resimtit si in Dobrogea, cu intensitati de pana la II-III grade pe scara Mercalli.
Fiind vorba de un cutremur crustal, este de asteptat sa se inregistreze replici slabe, eventual usor perceptibile in zona epicentrala. La 22 noiembrie 2014 s-a produs cel mai puternic cutremur crustal vrancean, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU; seismul a avut loc la adancimea de 41 km, magnitudinea fiind de 5,7 grade pe scara Richter.

8 comentarii:

Unknown spunea...

Mă calcasem pe mine, aici în Tulcea

Unknown spunea...

La Chisinau sa simtit,un pic,eu lam simtit

Unknown spunea...

La Chisinau sa simtit un pic

Unknown spunea...

La Chisinau sa simtit un pic

Unknown spunea...

La chisinau sa simtit un pic

Hipnotiq spunea...

Tecuci e un municipiu totusi de cativa zeci de ani. Are vreo 40de mii de locuitori, nu e o localitate, vreun sat ratacit 🤣 si la tv la stiri.. cica cel mai apropiat oras de epicentru e galati 🙉 chiar nu se mai face scoala..

GeoX spunea...

Epicentrul a fost la 5 km de Tecuci, potrivit localizarii date de INFP.

GeoX spunea...

http://www.infp.ro/doc/eqreports/raport_cutremur_preliminar_25042020_5.0.pdf

Pardon, 6 km de Tecuci, mea culpa. Nu e chiar langa Galati: 127km V de Galati. Faptul ca s-a simtit intens la Galati tine de o anumita directivitate spre Est, s-a mai intamplat si in cazul cutremuruui crustal de la Marasesti din 22 noiembrie 2014, care, de asemenea, s-a simtit intens in Galati.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.