30 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,2 pe Dorsala Carlsberg

Un nou cutremur moderat, cu magnitudinea de 5,2 grade, s-a produs in dimineata zilei de duminica, 30 noiembrie, pe Dorsala Carlsberg.


 
Cutremurul a avut loc la ora 5h48min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,2 grade.
In ultima saptamana s-a inregistrat o intensificare a activitatii seismice pe Dorsala Carlsberg, cu mai multe seisme moderate, cele mai puternice dintre acestea avand magnitudini de 5,4-5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.

29 nov. 2014

Noi cutremure cu magnitudini de 5,0 pana la 5,6 pe Dorsala Carlsberg

Noi cutremure cu magnitudini in jur de 5,0 pana la 5,6 grade s-au produs sambata, 29 noiembrie, pe Dorsala Carlsberg, continuand seria de miscari seismice din ultima saptamana.
Dintre acestea, cel mai puternic eveniment inregistrat pana la aceasta ora a fost cel produs la ora 13h05min UTC.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de  5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Un alt cutremur de magnitudine 5,0 s-a produs in aceeasi zona la ora 15h15min UTC.
In ultima saptamana, mai multe cutremure moderate s-au produs pe Dorsala Carlsberg, structura geotectonica din vestul Oceanului Indian.
Cel mai puternic cutremur de pe Dorsala Carlsberg a avut loc la 15 iulie 2003, magnitudinea acestuia fiind de 7,6 grade pe scara bazata pe moment seismic. 





28 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,4 pe Dorsala Carlsberg

Un nou cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,4 grade, s-a produs pe Dorsala Carlsberg in ziua de vineri, 28 noiembrie.



Cutremurul a avut loc la ora 13h23min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,4 grade pe scara bazata pe moment seismic. Este al doilea seism de magnitudine cel putin 5,0 produs astazi pe Dorsala Carlsberg.
In ultimele zile, pe Dorsala Carlsberg s-au produs mai multe cutremure moderate, cu magnitudini intre 5,0-5,4 grade.

Cutremur moderat de magnitudine 5,0 pe Dorsala Carlsberg

Un nou cutremur moderat, cu magnitudinea moment de 5,0 grade, s-a produs in ziua de vineri, 28 noiembrie, pe Dorsala Carlsberg.

Seismul a avut loc la ora 4h28min UTC si s-a produs la adancimea de 10 km, magnitudinea acestuia fiind de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
In ultimele zile, mai multe cutremure moderate s-au produs pe Dorsala Carlsberg. Ele se incadreaza intr-un context general de seismicitate usor intensificata in Oceanul Indian si in unele zone adiacente. 

27 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,3 pe Dorsala Carlsberg

Un nou cutremur moderat, cu magnitudinea de 5,3 grade, s-a produs in ziua de joi, 27 noiembrie, pe Dorsala Carlsberg.

Cutremurul a avut loc la ora 0h18min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade.
In ultimele saptamani, activitatea seismica s-a intensificat usor pe Dorsala Carlsberg dar si in mai multe alte structuri geotectonice din Oceanul Indian, precum si in Asia Centrala, cu deosebire in Afganistan (regiunea muntilor Hindu Kush) si in China. 

26 nov. 2014

Cutremur puternic de magnitudine 6,8 in Marea Molucce

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,8 grade s-a produs in ziua de miercuri, 26 noiembrie, in Marea Molucce.



Seismul a avut loc la ora 14h33min UTC (ora locala 22h33min in Indonezia). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 46 km si a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara bazata pe moment seismic. Nu au fost raportate pagube majore, desi seismul a fost resimtit in estul Indoneziei.
In ultimele doua saptamani, in Marea Molucce s-au mai produs alte doua cutremure puternice, primul in ziua de sambata, 15 noiembrie (de magnitudine moment 7,1), iar al doilea vineri, 21 noiembrie (magnitudinea acestuia fiind de 6,6 grade).

Cutremur moderat de magnitudine 5,2 pe Dorsala Carlsberg

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,2 grade s-a produs in ziua de miercuri, 26 noiembrie, pe Dorsala Carlsberg.



Seismul a avut loc la ora 13h08min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 2 km (respectiv 10 km potrivit USGS), iar magnitudinea a fost de 5,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Un al doilea seism a avut loc in aceeasi zona la ora 13h52min UTC, magnitudinea acestuia fiind de 4,9 grade. 

25 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,6 in China

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,6 grade s-a produs in ziua de marti, 25 noiembrie, in China (vestul provinciei Sichuan).

 


Seismul a avut loc la ora 15h19min UTC (23h19min ora locala in China). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in vestul provinciei Sichuan, la cca. 210 km vest de orasul Chengdu (capitala provinciei). Cutremurul s-a produs la adancimea de 9 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Un alt cutremur a avut loc in aceeasi zona sambata, 22 noiembrie, magnitudinea acestuia fiind de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic. Orasul Chengdu a fost distrus de un cutremur violent de magnitudine 7,9 produs la 12 mai 2008 in provincia Sichuan.

Cutremur moderat de magnitudine 5,0 pe Dorsala Carlsberg

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,0 grade s-a produs in dimineata zilei de marti, 25 noiembrie, pe Dorsala Carlsberg.

Seismul a avut loc la ora 5h19min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
In ultimele saptamani, s-a inregistrat o usoara crestere a activitatii seismice pe structuri geotectonice multiple din Oceanul Indian, de exemplu in zona insulelor Nicobar, in zona Sumatrei si pe Dorsala Carlsberg. De asemenea, s-au inregistrat cutremure moderate in Afganistan, precum si o miscare seismica puternica, de magnitudine moment 6,0, in China (vestul provinciei Sichuan).
Toate aceste cutremure sunt induse, direct si indirect, de dinamica placii tectonice Indo-Australiene.

24 nov. 2014

Cutremurul crustal moderat de magnitudine 5,7 din 22 noiembrie 2014

In seara zilei de sambata, 22 noiembrie 2014, in regiunea Vrancea s-a produs cel mai puternic cutremur crustal din ultimii cel putin 100 de ani. Din datele existente privind seismicitatea din trecut, rezulta ca un cutremur similar cu acesta a mai avut loc la 1 martie 1894, intensitatea maxima atingang VI-VII grade pe scara Mercalli in perimetrul delimitat de localitatile FOCSANI-ODOBESTI-MARASESTI-PANCIU.
Cutremurul a avut loc la ora locala 21h14min17sec, epicentrul fiind localizat in zona MARASESTI-PANCIU, in nord-estul regiunii seismogene Vrancea (45,87 grade latitudine Nordica, 27,16 grade longitudine Estica, potrivit INCDFP).

Seismul s-a produs la o adancime de 39 km si a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, potrivit INCDFP. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit cel mai puternic in localitatile MARASESTI si PANCIU, dar si la FOCSANI, GALATI, BRAILA si alte localitati din estul tarii.
Efectele miscarii seismice in FOCSANI sunt consemnate in  Ziarul de Vrancea:












 Sursa foto: Ziarul de Vrancea

Miscarea seismica a mai fost resimtita, cu intensitati cuprinse intre III si IV-V grade pe scara Mercalli, in centrul si estul Munteniei, centrul si sudul Moldovei, dar si in Basarabia, inclusiv la Chisinau.
Cutremurul a fost urmat, in primele 48 de ore, de peste 60 de replici slabe, cea mai puternica inregistrata pana in prezent avand magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter.
Desi regiunea seismogena Vrancea este cunoscuta prin cutremurele subcrustale (cu focare la adancimi de 70-160 km) si de magnitudini mari, totusi trebuie remarcat faptul ca in Vrancea se produc si cutremure crustale, la adancimi mai mici de 60 km. Daca seismele frecvente de adancimi subcrustale se produc in zonele de munte, respectiv in Muntii Vrancei si ai Buzaului, eventual in unele zone subcarpatice limitrofe acestora, cutremurele crustale sunt grupate de regula in urmatoarele subzone: ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, ODOBESTI-FOCSANI, GURA CALITEI-DUMITRESTI si FOCSANI. Seismele crustale vrancene au intotdeauna magnitudini mai mici decat ale celor subcrustale; in regiunea Vrancea nu se pot produce cutremure crustale cu magnitudini de 6,0 sau mai mari de aceasta valoare. Totusi seismele crustale cu magnitudini cuprinse intre 5,0 si 5,7 grade sunt resimtite destul de puternic in zonele lor epicentrale, desi de regula ariile lor macroseismice sunt mult mai limitate. Doar seismele crustale de magnitudini mai mari sau egale cu 5,5 grade (asa cum a fost cazul evenimentelor din 1 martie 1894 si 22 noiembrie 2014) sunt resimtite pe arii mai largi. Dimensiunea si orientarea ariei macroseismice depind insa si de mecanismul de focar din sursa, de efectele de directivitate si de natura solului.





23 nov. 2014

Cutremurele crustale din Vrancea. Seismul din 22 noiembrie 2014

Cutremurul de magnitudine 5,7 produs in seara zilei de 22 noiembrie 2014 in regiunea seismogena Vrancea, zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 39 km, a fost cel mai puternic cutremur crustal din Vrancea in ultimii cel putin 100 de ani. Epicentrul sau a fost localizat in zona extracarpatica ce margineste la est aria epicentrala a cutremurelor subcrustale din Carpatii de Curbura. De regula, in Vrancea se produc si seisme crustale pe falii din zonele extracarpatice, in zonele ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, FOCSANI, DUMITRESTI-GURA CALITEI si RAMNICU SARAT. In zona MARASESTI-PANCIU este cunoscuta secventa de cutremure crustale din iunie 1979, secventa ce a constat in mai multe socuri cu magnitudini de pana la 4-4,5 grade si cu focare la adancimi de 25-40 km, in partea inferioara a crustei terestre. De altfel, pentru cutremurele din zona MARASESTI sunt tipice focarele din zona inferioara a crustei terestre, in jur de 40-50 km adancime.
Cele mai puternice cutremure crustale din regiunea Vrancea au fost urmatoarele:
-cutremurul din 1 martie 1894, cu epicentrul tot in zona extracarpatica a judetului Vrancea, creditat cu o magnitudine de 5,5-5,7 grade;
-cutremurul din 31 iulie 1914, cu epicentrul in zona FOCSANI-RAMNICU SARAT, creditat cu magnitudinea de 5,3 grade;
-cutremurul din 1 octombrie 1954, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT, si care a avut magnitudinea de 5,2 grade;
-cutremurul din 31 mai 1959, cu epicentrul in Campia Siretului Inferior, magnitudinea acestuia fiind de 5,2 grade;
-cutremurul din 7 martie 1975, cu epicentrul in zona ODOBESTI si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 27 aprilie 1986, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 22 noiembrie 2014, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU si de magnitudine 5,7.

Seismul din seara zilei de sambata, 22 noiembrie, a fost resimtit pe o arie destul de larga pentru acest tip de eveniment crustal (cu focar la adancime relativ mica, de numai 39 km). Astfel, cutremurul a fost resimtit intens in sudul, centrul si estul Moldovei, dar si in nord-estul Munteniei. In multe localitati din zona epicentrala s-au produs deplasari si chiar caderi de obiecte suspendate, crapaturi in tencuiala, fisuri in asfalt in judetul Vrancea. La etajele superioare ale cladirilor in unele cazuri s-au rasturnat obiecte de mobilier (dulapuri).
De asemenea, in unele localitati a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica, de asemenea sistemele de comunicatii mobile au fost perturbate pana la intreruperea totala a comunicatiilor.
Cutremurul a fost urmat de un numar mare de replici, toate foarte slaba pana in acest moment; cea mai puternica replica inregistrata pana la aceasta ora s-a produs in seara zilei de 22 noiembrie la ora locala 22h30min, magnitudinea acesteia fiind de 3,1 grade pe scara Richter. Este de asteptat ca secventa post-soc sa continue un timp, dar cu evenimente de magnitudini mici.

22 nov. 2014

Cutremur moderat de 5,7 grade in Vrancea


Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de sambata, 22 noiembrie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora 21h14min17sec (19h14min17sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la 5 km de MARASESTI, in judetul Vrancea (45,87 grade latitudine Nordica, 27,16 grade longitudine Estica).

Seismul a avut loc la adancimea de 39 km, iar magnitudinea a fost de 5,7 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a miscarii seismice a fost de VI grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit pe o arie destul de larga in sudul si estul tarii, cu deosebire in zonele extracarpatice din sudul si centrul Moldovei, dar si in Muntenia.
Seismul din aceasta seara a fost de tip crustal, diferit cele subcrustale (adanci) vrancene. Dupa magnitudinea determinata, seismul a fost cel mai puternic eveniment crustal produs in regiunea Vrancea in ultimii cel putin 40 de ani.


 Pentru marturii, va rugam postati pe forum la topicul:


Cutremur 22 noiembrie 2014 

 Update:
Cutremurul de magnitudine 5,7 produs in seara zilei de 22 noiembrie 2014 in regiunea seismogena Vrancea, zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 39 km, a fost cel mai puternic cutremur crustal din Vrancea in ultimii cel putin 100 de ani. Epicentrul sau a fost localizat in zona extracarpatica ce margineste la est aria epicentrala a cutremurelor subcrustale din Carpatii de Curbura. De regula, in Vrancea se produc si seisme crustale pe falii din zonele extracarpatice, in zonele ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, FOCSANI, DUMITRESTI-GURA CALITEI si RAMNICU SARAT. In zona MARASESTI-PANCIU este cunoscuta secventa de cutremure crustale din iunie 1979, secventa ce a constat in mai multe socuri cu magnitudini de pana la 4-4,5 grade si cu focare la adancimi de 25-40 km, in partea inferioara a crustei terestre. De altfel, pentru cutremurele din zona MARASESTI sunt tipice focarele din zona inferioara a crustei terestre, in jur de 40-50 km adancime.
Cele mai puternice cutremure crustale din regiunea Vrancea au fost urmatoarele:
-cutremurul din 1 martie 1894, cu epicentrul tot in zona extracarpatica a judetului Vrancea, creditat cu o magnitudine de 5,5-5,7 grade;
-cutremurul din 31 iulie 1914, cu epicentrul in zona FOCSANI-RAMNICU SARAT, creditat cu magnitudinea de 5,3 grade;
-cutremurul din 1 octombrie 1954, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT, si care a avut magnitudinea de 5,2 grade;
-cutremurul din 31 mai 1959, cu epicentrul in Campia Siretului Inferior, magnitudinea acestuia fiind de 5,2 grade;
-cutremurul din 7 martie 1975, cu epicentrul in zona ODOBESTI si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 27 aprilie 1986, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 22 noiembrie 2014, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU si de magnitudine 5,7.

Cutremur moderat de magnitudine 5,5 in Afganistan

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,5 grade s-a produs in ziua de sambata, 22 noiembrie, in Afganistan.

Seismul a avut loc la ora 13h45min UTC (ora locala 18h15min in Afganistan). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in centrul Afganistanului, la 46 km sud-vest de localitatea Mazār-e Sharīf. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Cutremurul a afectat o regiune relativ slab populata din centrul Afganistanului. Un alt cutremur, de magnitudine 5,2 grade, s-a produs vineri, 21 noiembrie, in regiunea muntilor Hindu Kush din Afganistan, dar la o adancime foarte mare (238 km), fiind resimtit si in Pakistan.



Cutremur puternic de magnitudine 6,0 in China

Un cutremur relativ puternic, cu magnitudinea moment de 6,0 grade, s-a produs sambata, 22 noiembrie, in China, afectand vestul provinciei Sichuan.

Seismul a avut loc la ora 8h55min UTC (ora locala 16h55min in China). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul a avut epicentrul in vestul provinciei Sichuan, la 36 km nord de orasul Kangding si la 215 km vest de capitala provinciei, orasul Chengdu. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
In urma miscarii seismice, o persoana a murit si mai multe cladiri au suferit avarii minore si moderate.
China este o tara cu risc seismic foarte ridicat. La 12 mai 2008, un seism catastrofal cu magnitudinea moment de 7,9 grade a afectat grav provincia Sichuan, inclusiv capitala acesteia, orasul Chengdu, bilantul final incluzand peste 70.000 de morti. 


21 nov. 2014

Cutremur puternic de magnitudine 6,6 in Marea Molucce

Un cutremur puternic, cu magnitudinea moment de 6,6 grade, s-a produs in ziua de vineri, 21 noiembrie, in Marea Molucce (Oceanul Pacific).

Seismul a avut loc la ora 10h10min UTC (ora locala 18h10min in Indonezia). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 48 km si a avut magnitudinea de 6,6 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Pana la aceasta ora nu au fost raportate pagube majore, desi seismul a fost resimtit in estul Indoneziei. In aceeasi zona a mai avut loc un cutremur major de magnitudine 7,1 in ziua de sambata, 15 noiembrie.

Cutremur moderat de magnitudine 5,2 in regiunea muntilor Hindu Kush (Afganistan)

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,2 grade s-a produs in ziua de vineri, 21 noiembrie, in Afganistan, regiunea muntilor Hindu Kush.

Seismul a avut loc la ora 8h58min UTC (ora locala 13h28min in Afganistan). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in muntii Hindu Kush, in apropierea granitei dintre Afganistan si Pakistan. Cutremurul s-a produs la adancimea de 238 km si a avut magnitudinea de 5,2 grade.
Miscarea seismica a fost resimtita in Afganistan si Pakistan, dar nu s-au inregistrat pagube. 

20 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,6 la granita dintre Myanmar si India

Un cutremur moderat spre puternic cu magnitudinea moment estimata la 5,6 grade s-a produs in seara zilei de joi, 20 noimebrie, in zona de granita dintre Myanmar si India.


Seismul a avut loc la ora 18h14min UTC (23h44min ora locala in India). Epicentrul cutremurului a fost localizat in zona de granita dintre India si Myanmar, la aproxim. 50 km nord-est de localitatea indiana Khawhai. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 45 km si a avut magnitudinea de 5,6 grade pe scara bazata pe moment seismic. Miscarea seismica a fost resimtita mai intens in regiunea de granita dintre India si Myanmar.


19 nov. 2014

Cutremur de magnitudine 3,6 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a produs in dimineata zilei de miercuri, 19 noiembrie, in regiunea Vrancea.



 Seismul a avut loc la ora locala 9h24min22sec (7h24min22sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Buzaului, zona GURA TEGHII-SIRIU (45,49 grade latitudine Nordica, 26,35 grade longitudine Estica), in judetul Buzau.

 

 Cutremurul s-a produs la adancimea de 128 km si a avut magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter. Intensitatea seismului nu a depasit II grade pe scara Mercalli.

Doua cutremure moderate de magnitudini 5,2 si 5,3 grade pe Dorsala Carlsberg

Doua cutremure moderate cu magnitudini moment de 5,2 si, respectiv, 5,3 grade, s-au produs in ziua de miercuri, 19 noiembrie, pe Dorsala Carlsberg.
Primul seism a avut loc la ora 5h03min UTC, adancimea focarului fiind de 10 km; cutremurul a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara bazata pe moment seismic, potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean .


 Al doilea cutremur a avut loc la ora 5h06min UTC la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic.




18 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,7 in regiunea insulelor indiene Nicobar

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,7 grade s-a produs in ziua de marti, 18 noiembrie, in regiunea insulelor Nicobar, aflate in nord-estul Oceanului Indian.


Cutremurul a avut loc la ora 3h25 min UTC (ora locala 10h25min in Indonezia, Sumatra). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara bazata pe moment seismic. Nu s-au inregistrat pagube materiale.
In ultimele saptamani s-a inregistrat o usoara crestere a activitatii seismice in mai multe structuri geotectonice din Oceanul Indian, inclusiv in zona insulelor Nicobar.

Doua cutremure moderate de magnitudini 5,2 si 5,3 in Grecia

Doua seisme moderate, cu magnitudini de 5,2 si, respectiv, 5,3 grade, s-au produs in seara zilei de luni, 17 noiembrie, in Grecia.
Primul cutremur a avut loc la ora 23h05min UTC (ora locala 1h05min a zilei de 18 noiembrie, in Grecia). Epicentrul cutremurului a fost localizat pe insula Eubeea, la cca. 80 km nord de Atena.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 1 km, potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean. Magnitudinea seismului a fost de 5,2 grade pe scara bazata pe moment seismic . Cutremurul a fost resimtit destul de puternic pe insula Eubeeea, dar si in capitala Greciei la Atena. Nu au fost inregistrate pagube semnificative.

Al doilea cutremur s-a produs in aceeasi zona la ora 23h09min UTC (ora locala 1h09min), la adancimea de 1 km. Magnitudinea cutremurului a fost de 5,3 grade. Si acest seism a fost resimtit la Atena, fara a provoca pagube.

Grecia este o tara cu risc seismic ridicat. Anual se produc numeroase cutremure moderate, in special in Marea Egee si mai frecvent in zona insulei Creta. La inceputul acestui an, doua cutremure mai puternice, cu magnitudini in jur de 6,0 grade, au afectat insulele Kefalonia si Zakynthos.

17 nov. 2014

Cutremur puternic de magnitudine 6,2 in regiunea insulelor Prince Edward

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,2 grade s-a produs in ziua de luni, 17 noiembrie, in regiunea insulelor Prince Edward din sud-vestul Oceanului Indian.



Cutremurul a avut loc la ora 16h52min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in sud-vestul Oceanului Indian, in regiunea insulelor Prince Edward. Seismul s-a produs la adancimea de 10 km, potrivit USGS. Magnitudinea cutremurului a fost de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost de tip decrosare:



Sursa: EMSC-Mecanism de focar cutremur Insulele Prince Edward

Cutremur moderat de magnitudine 5,5 in Myanmar

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,5 grade s-a produs in dimineata zilei de luni, 17 noiembrie, in Myanmar.

Cutremurul a avut loc la ora 4h34min UTC (ora locala 11h04min in Myanmar). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in la 37 km vest de localitatea Chauk. Seismul a avut loc la adancimea de 70 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade. Miscarea seismica a fost resimtita in Myanmar pe o arie mai larga, dar nu au fost inregistrate pagube.

Cutremur puternic de magnitudine 6,7 in Noua Zeelanda

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,7 grade s-a produs in seara zilei de duminica, 16 noiembrie, in apropierea coastei de nord a Noii Zeelande.

Cutremurul a avut loc la ora 22h33min UTC (ora locala 11h33min a zilei de luni 17 noiembrie in Noua Zeelanda). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul miscarii seismice a fost localizat in Oceanul Pacific, la cca. 590 km nord-est de capitala Wellington. Seismul s-a produs la adancimea de 20 km si a avut magnitudinea de 6,7 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita usor in nord-estul Noii Zeelande, dar nu au fost inregistrate pagube.

15 nov. 2014

Cutremur major de magnitudine 7,1 in Marea Molucce

Un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,1 grade s-a produs sambata, 15 noiembrie, in Marea Molucce (Oceanul Pacific), estul Indoneziei.




Seismul a avut loc la ora 2h31min UTC (ora locala 10h31min in Indonezia). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat in Marea Molucce, in partea estica a Indoneziei (iesirea la Oceanul Pacific).




Cutremurul s-a produs la adancimea de 51 km si a avut magnitudinea de 7,1 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita in partea estica a Indoneziei. A fost emisa o alerta de tsunami pentru estul Indoneziei, Filipine si alte regiuni din sudul Pacificului.

14 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,2 in Kirgistan

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,2 grade s-a produs in ziua de vineri, 14 noiembrie, in Kirgistan.

Seismul a avut loc la ora 1h24min UTC (ora locala 7h24min in Kirgistan). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in zona lacului Issyk-Kul, iar adancimea focarului a fost de 14 km. Magnitudinea cutremurului a fost de 5,2 grade grade pe scara bazata pe moment seismic.
Miscarea seismica a fost resimtita in mai multe localitati din apropierea lacului Issyk-Kul (o zona cu intensa activitate seismica, in general), dar nu au fost raportate pagube majore pana la aceasta ora.

13 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,0 in zona de fractura Owen

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,0 grade s-a produs in seara zilei de miercuri, 12 noiembrie, in zona de fractura Owen.

Seismul a avut loc la ora 19h59min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar al cutremurului a fost unul de tip decrosare, specific seismelor cu originea in zona de fractura Owen.

Sursa: EMSC-Mecanism de focar cutremur fractura Owen

10 nov. 2014

Cutremur moderat de magnitudine 5,3 in sudul Iranului

Un cutremur moderat cu magnitudinea moment de 5,3 grade s-a produs in ziua de luni, 10 noiembrie, in sudul Iranului.



Cutremurul a avut loc la ora 13h52min UTC (ora locala 17h22min in Iran). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul seismului a fost localizat la nord-vest de stramtoarea Hormuz, la cca. 90 km nord de localitatea Bandar ‘Abbās din sudul Iranului. Seismul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 5,3 grade pe scara bazata pe moment seismic .
Pana la aceasta ora nu au fost transmise informatii privind eventuale pagube mai importante rezultate in urma seismului, care a avut loc intr-o zona relativ slab populata din sudul Iranului. 

7 nov. 2014

Cutremur puternic de magnitudine 6,6 in Papua-Noua Guinee

Un cutremur puternic cu magnitudinea moment de 6,6 grade s-a produs vineri, 7 noiembrie, in regiunea Papua-Noua Guinee din Oceanul Pacific.

Seismul a avut loc la ora 3h33min UTC (ora locala 13h33min in Papua-Noua Guinee). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 50 km si a avut magnitudinea de 6,6 grade pe scara bazata pe moment seismic. Nu au fost inregistrate pagube majore si nu a existat risc de tsunami. 

5 nov. 2014

Cutremur de magnitudine 3,6 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter s-a produs in dimineata zilei de miercuri, 5 noiembrie, in regiunea Vrancea.




Cutremurul a avut loc la ora locala 7h37min52sec (5h37min52sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Vrancei, in zona NEREJU-PIETRELE INSIRATE (45,66 grade latitudine Nordica, 26,58 grade longitudine Estica).

Seismul s-a produs la adancimea de 143 km si a avut magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima nu a depasit II grade pe scara Mercalli.
In urma cu 2 zile, in dupa-amiaza zilei de luni, 3 noiembrie, un alt cutremur, de magnitudine 4,5 grade pe scara Richter, a avut loc in regiunea Vrancea la adancimea de 119 km, epicentrul acestuia fiind localizat in Muntii Buzaului, la nord de GURA TEGHII (45,57 grade latitudine Nordica, 26,40 grade longitudine Estica).

3 nov. 2014

Cutremur de magnitudine 4,5 in regiunea Vrancea

Un cutremur subcrustal cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs in ziua de luni, 3 noiembrie, in regiunea Vrancea.

Seismul a avut loc la ora locala 15h09min59sec (13h09min59sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Buzaului, la nord de GURA TEGHII (45,57 grade latitudine Nordica, 26,40 grade longitudine Estica), judetul Buzau.

Cutremurul s-a produs la adancimea de 118 km si a avut magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a seismului a fost de IV grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit slab in sudul si estul tarii, cu intensitati de III pana la III-IV grade pe scara Mercalli. 

Cutremur puternic de magnitudine 6,2 in regiunea Dorsalei Oceanului Indian

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,2 grade, s-a produs in ziua de luni, 3 noiembrie, in regiunea Dorsalei Oceanului Indian.


Cutremurul a avut loc la ora 8h48min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat pe un segment sudic al Dorsalei Oceanului Indian, adancimea focarului fiind de 10 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 6,2 grade pe scara bazata pe moment seismic.
Mecanismul de focar a fost unul de decrosare, potrivit EMSC:

Sursa: EMSC-Mecanism de focar cutremur Dorsala Oceanului Indian


Cutremur de magnitudine 6,0 in regiunea insulelor Balleny

Un cutremur relativ puternic, cu magnitudinea moment de 6,0 grade, s-a produs in seara zilei de duminica, 2 noiembrie, in regiunea insulelor Balleny din sudul Oceanului Indian.

Seismul a avut loc la ora 17h17min UTC. Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost localizat in extremitatea sudica a Oceanului Indian, in regiunea insulelor Balleny. Cutremurul s-a produs la adancimea de 10 km si a avut magnitudinea de 6,0 grade pe scara bazata pe moment seismic. Seismul a avut un mecanism de focar de decrosare:

Sursa: EMSC-Mecanism de focar cutremur Balleny


1 nov. 2014

Cutremur major de magnitudine 7,1 in Fiji

Un cutremur major cu magnitudinea moment de 7,1 grade s-a produs in ziua de sambata, 1 noiembrie, in regiunea insulelor Fiji din Oceanul Pacific.

Seismul a avut loc la ora 18h57min UTC (ora locala 7h57min a zilei de 2 noiembrie, in Fiji). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, cutremurul s-a produs la adancimea de 431 km si a avut magnitudinea de 7,1 grade pe scara bazata pe moment seismic. Nu s-au inregistrat pagube si nu exista risc de tsunami.

Cutremur moderat de magnitudine 4,8 in Banat, Culoarul Cernei

Un cutremur moderat cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de vineri 31 octombrie spre sambata 1 noiembrie in Banatul montan, judetul Caras-Severin.

Seismul a avut loc la ora locala 1h00min04sec in ziua de sambata, 1 noiembrie (ora 23h00min04sec UTC a zilei de vineri, 31 octombrie). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost situat in regiunea Culoarului Timis-Cerna, zona localitatii TEREGOVA din judetul Caras-Severin (45,16 grade latitudine Nordica, 22,29 grade longitudine Estica).


Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si a avut magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice a atins VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit destul de puternic in zona epicentrala. Miscarea seismica a fost resimtita mai intens la TEREGOVA si in alte localitati din judetul Caras-Severin.  Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, cutremurul a mai fost resimtit si in judetul Gorj la TARGU-JIU, precum si in judetul Hunedoara (inclusiv la DEVA).

Update:

Cutremurul moderat de magnitudine 4,8 produs in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie a fost cel mai puternic eveniment inregistrat in Banat in ultimii 10 ani. Ultimul seism de magnitudine egala sau mai mare de 4,0 in regiunea seismogena Banat a avut loc la 22 octombrie 2004, magnitudinea acestuia fiind de 4,0 grade pe scara Richter.
Cutremurul de azi a fost resimtit din mai multe localitati din sud-vestul tarii, in judetele Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Gorj si Mehedinti. Astfel, seismul a fost resimtit intens la TEREGOVA, CARANSEBES, RESITA, ORAVITA, BOZOVICI. De asemenea, cutremurul a fost resimtit la DEVA, TARGU JIU si OTELU ROSU. In judetul Caras-Severin, intensitatea miscarii seismice a variat de la IV grade la VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit cel mai puternic la TEREGOVA. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in judetul Hunedoara, inclusiv la DEVA.
Cutremurul este legat de structura geotectonica a grabenului Cernei, caracterizata printr-o seismicitate relativ ridicata. La 18 iulie 1991, un cutremur de magnitudine 5,6 si intensitate epicentrala VIII s-a produs in zona BAILE HERCULANE-TOPLET, fiind cel mai puternic seism inregistrat in Culoarul Cernei in ultimii cel putin 200 de ani.


Pentru marturii privind resimtirea seismului, va rugam sa postati pe forum la topicul

Cutremur 1 noiembrie 2014 Banat