23 nov. 2014

Cutremurele crustale din Vrancea. Seismul din 22 noiembrie 2014

Cutremurul de magnitudine 5,7 produs in seara zilei de 22 noiembrie 2014 in regiunea seismogena Vrancea, zona MARASESTI-PANCIU, la adancimea de 39 km, a fost cel mai puternic cutremur crustal din Vrancea in ultimii cel putin 100 de ani. Epicentrul sau a fost localizat in zona extracarpatica ce margineste la est aria epicentrala a cutremurelor subcrustale din Carpatii de Curbura. De regula, in Vrancea se produc si seisme crustale pe falii din zonele extracarpatice, in zonele ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, FOCSANI, DUMITRESTI-GURA CALITEI si RAMNICU SARAT. In zona MARASESTI-PANCIU este cunoscuta secventa de cutremure crustale din iunie 1979, secventa ce a constat in mai multe socuri cu magnitudini de pana la 4-4,5 grade si cu focare la adancimi de 25-40 km, in partea inferioara a crustei terestre. De altfel, pentru cutremurele din zona MARASESTI sunt tipice focarele din zona inferioara a crustei terestre, in jur de 40-50 km adancime.
Cele mai puternice cutremure crustale din regiunea Vrancea au fost urmatoarele:
-cutremurul din 1 martie 1894, cu epicentrul tot in zona extracarpatica a judetului Vrancea, creditat cu o magnitudine de 5,5-5,7 grade;
-cutremurul din 31 iulie 1914, cu epicentrul in zona FOCSANI-RAMNICU SARAT, creditat cu magnitudinea de 5,3 grade;
-cutremurul din 1 octombrie 1954, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT, si care a avut magnitudinea de 5,2 grade;
-cutremurul din 31 mai 1959, cu epicentrul in Campia Siretului Inferior, magnitudinea acestuia fiind de 5,2 grade;
-cutremurul din 7 martie 1975, cu epicentrul in zona ODOBESTI si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 27 aprilie 1986, cu epicentrul in zona RAMNICU SARAT si de magnitudine 5,1;
-cutremurul din 22 noiembrie 2014, cu epicentrul in zona MARASESTI-PANCIU si de magnitudine 5,7.

Seismul din seara zilei de sambata, 22 noiembrie, a fost resimtit pe o arie destul de larga pentru acest tip de eveniment crustal (cu focar la adancime relativ mica, de numai 39 km). Astfel, cutremurul a fost resimtit intens in sudul, centrul si estul Moldovei, dar si in nord-estul Munteniei. In multe localitati din zona epicentrala s-au produs deplasari si chiar caderi de obiecte suspendate, crapaturi in tencuiala, fisuri in asfalt in judetul Vrancea. La etajele superioare ale cladirilor in unele cazuri s-au rasturnat obiecte de mobilier (dulapuri).
De asemenea, in unele localitati a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica, de asemenea sistemele de comunicatii mobile au fost perturbate pana la intreruperea totala a comunicatiilor.
Cutremurul a fost urmat de un numar mare de replici, toate foarte slaba pana in acest moment; cea mai puternica replica inregistrata pana la aceasta ora s-a produs in seara zilei de 22 noiembrie la ora locala 22h30min, magnitudinea acesteia fiind de 3,1 grade pe scara Richter. Este de asteptat ca secventa post-soc sa continue un timp, dar cu evenimente de magnitudini mici.

11 comentarii:

Hipnotiq spunea...

Geo, mi-am făcut si eu cont pe site, dar nu am primit nimic pe email. Revenind la subiect, acest cutremur nu are nici o legătură cu cutremurele obișnuite din Vrancea, nu?

GeoX spunea...

Hipno, ti-am validat eu manual contul, activarea e cu validare manuala de catre un admin din cauza unor incidente din trecut, niste persoane rautacioase care ne-au creat necazuri urate.
Legaturi se pot face, dar ele nu functioneaza identic. Vezi lista de cutremure crustale de 5,0 dintre 1894 si 2014. In unele cazuri s-au corelat cu cele adanci (1894, 1986), in alte cazuri nu.

Hipnotiq spunea...

Ma gândesc..daca cutremurele alea mici din Galați au fost urmate de 5.5 in Vrancea, alea de anul trecut, acum un seism de 5.7 atipic mai la marginea vrancei, ar putea fi urmat de unul de 7+ doamne fereste..

GeoX spunea...

Nu cred ca sunt sanse mari pentru ceva major. Pentru cutremure de 6-6 si ceva, e discutabil. 7+ insa cere totusi mai mult.

Hipnotiq spunea...

Stiu ca cel din 86 a fost precedat de unul de 5 si ceva cu 2 săptămâni înainte. E drept ca a fost cam in aceiași zona si adâncime, nu ca acum.

Lazarescu Catalin spunea...

Ptr alte lamuriri, corelari crustal - subcrustal, statistici, interpretari puteti accesa si forumul:

http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=1857&pid=65370#pid65370

Unknown spunea...

Cred ca am simtit un mic cutremur acum cateva minute. Bucuresti

Unknown spunea...

Am o întrebare: Aceste cutremure cristale pot avea magnitudini mai mari de 6 pe scara Richter? Mulțumesc anticipat!

Unknown spunea...

Crustale scuze!

GeoX spunea...

Nu, cutremurele crustale din Vrancea nu au magnitudini mai mari de 6,0.

Unknown spunea...

At putea fi vrio unu de 7+ Doamme fereste

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.