24 nov. 2014

Cutremurul crustal moderat de magnitudine 5,7 din 22 noiembrie 2014

In seara zilei de sambata, 22 noiembrie 2014, in regiunea Vrancea s-a produs cel mai puternic cutremur crustal din ultimii cel putin 100 de ani. Din datele existente privind seismicitatea din trecut, rezulta ca un cutremur similar cu acesta a mai avut loc la 1 martie 1894, intensitatea maxima atingang VI-VII grade pe scara Mercalli in perimetrul delimitat de localitatile FOCSANI-ODOBESTI-MARASESTI-PANCIU.
Cutremurul a avut loc la ora locala 21h14min17sec, epicentrul fiind localizat in zona MARASESTI-PANCIU, in nord-estul regiunii seismogene Vrancea (45,87 grade latitudine Nordica, 27,16 grade longitudine Estica, potrivit INCDFP).

Seismul s-a produs la o adancime de 39 km si a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter, potrivit INCDFP. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost resimtit cel mai puternic in localitatile MARASESTI si PANCIU, dar si la FOCSANI, GALATI, BRAILA si alte localitati din estul tarii.
Efectele miscarii seismice in FOCSANI sunt consemnate in  Ziarul de Vrancea:












 Sursa foto: Ziarul de Vrancea

Miscarea seismica a mai fost resimtita, cu intensitati cuprinse intre III si IV-V grade pe scara Mercalli, in centrul si estul Munteniei, centrul si sudul Moldovei, dar si in Basarabia, inclusiv la Chisinau.
Cutremurul a fost urmat, in primele 48 de ore, de peste 60 de replici slabe, cea mai puternica inregistrata pana in prezent avand magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter.
Desi regiunea seismogena Vrancea este cunoscuta prin cutremurele subcrustale (cu focare la adancimi de 70-160 km) si de magnitudini mari, totusi trebuie remarcat faptul ca in Vrancea se produc si cutremure crustale, la adancimi mai mici de 60 km. Daca seismele frecvente de adancimi subcrustale se produc in zonele de munte, respectiv in Muntii Vrancei si ai Buzaului, eventual in unele zone subcarpatice limitrofe acestora, cutremurele crustale sunt grupate de regula in urmatoarele subzone: ADJUD-TECUCI, MARASESTI-PANCIU, ODOBESTI-FOCSANI, GURA CALITEI-DUMITRESTI si FOCSANI. Seismele crustale vrancene au intotdeauna magnitudini mai mici decat ale celor subcrustale; in regiunea Vrancea nu se pot produce cutremure crustale cu magnitudini de 6,0 sau mai mari de aceasta valoare. Totusi seismele crustale cu magnitudini cuprinse intre 5,0 si 5,7 grade sunt resimtite destul de puternic in zonele lor epicentrale, desi de regula ariile lor macroseismice sunt mult mai limitate. Doar seismele crustale de magnitudini mai mari sau egale cu 5,5 grade (asa cum a fost cazul evenimentelor din 1 martie 1894 si 22 noiembrie 2014) sunt resimtite pe arii mai largi. Dimensiunea si orientarea ariei macroseismice depind insa si de mecanismul de focar din sursa, de efectele de directivitate si de natura solului.





10 comentarii:

Hipnotiq spunea...

Interesant, de acum, stra-stra nepoții noștri or sa mai prindă un cutremur de genul asta. :)

Hipnotiq spunea...

Geo, tu de unde îți informațiile? Pt ca însuși directorul institutului de fizica a pământului, in prima faza a zis ca e o greșeală, ca nu are cum sa fie la 40 km adâncime. Era mirat si el :)

GeoX spunea...

Ion Atanasiu, CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA. Plus niste lucrari stiintifice din Revue Rom de Geophysique. Cartea lui Atanasiu este grozava, descrie lucruri interesante despre cutremurele din Romania. Atanasiu a prezentat si problema Galati, s-a evidentiat si in 1940, si in 1908, deci nici o noutate. Din cartea asta afli multe despre cutremurele din Romania. E ea veche, dar e foarte buna. Are si harti cu izoseiste ale cutremurelor de la 1890-1916 si 1940 din Romania, Vrancea, Fagaras,Banat,Shabla, Transilvania etc.

GeoX spunea...

Un cutremur similar cu cel de la 22 noiembrie 2014 a mai fost la 1 martie 1894. Tot cu aceleasi caracteristici.Asa, crustale au mai fost in Vrancea, dar de magnitudini mai mici, sub 5,3 grade.

Unknown spunea...

ce e asta kutremur krustal?

GeoX spunea...

Cutremur crustal este un seism care se produce in crusta terestra, primul strat al Pamantului. E ca o coaja de ou, de fapt, comparativ cu intreaga structura a Pamantului. Crusta terestra are o grosime medie de cca. 30 km, dar e mai subtire in zonele oceanice si mai groasa in zonele continentale, mai ales de munte. In Vrancea, grosimea crustei e cam de 55 km, de aceea cutremurele produse la adancimi mai mici de 55 km sunt numite crustale. Crusta e separata de al doilea invelis (mantaua) prin discontinuitatea Mohorovici. Cutremurele care se produc sub aceasta discontinuitate se numesc subcrustale.

Hipnotiq spunea...

Fiind atât de apropiate epicentrele, crezi ca cutremurul de sâmbătă ar putea stârni ceva in epicentrele obișnuite din Vrancea?

GeoX spunea...

Relatiile dintre cutremurele crustale si cele subcrustale vrancene nu sunt asa simple. Un crustal nu declanseaza, prin el insusi, ceva in adancime, nu are cum. Dar desprinderea blocului litosferic de crusta influenteaza si tensiunile de pe falii. Anul trecut, inainte de cutremurul din Vrancea de la 6 oct a miscat zona Galati. A fost o dinamica a unui bloc tectonic dobrogean spre nord-vest, s-au activat niste falii...

Hipnotiq spunea...

Da, ma gândesc..cum pământul se mișca deasupra, sau nu stiu cum sa ma exprim.. Noi stam deasupra si simțim cutremurul, bănuiesc ca si sub epicentru se duce cutremurul sute de km, nu? :d

GeoX spunea...

Undele se propaga prin interiorul Pamantului, depinde si de tipul lor oricum. Si de sursa, evident.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.