22 mai 2014

Cutremur crustal de magnitudine 3,0 in Transilvania, zona HATEG-HUNEDOARA

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter s-a produs in seara zilei de joi, 22 mai, in Transilvania, zona HATEG (judetul Hunedoara).


Seismul a avut loc la ora locala 21h55min11sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat la 8 km de HATEG (45,59 grade latitudine Nordica, 22,86 grade longitudine Estica).

Seismul s-a produs la adancimea de 2 km si a avut magnitudinea de 3,0 grade pe scara Richter. Miscarea seismica a fost resimtita in zona epicentrala cu intensitatea de II-III pana la cel mult III grade pe scara Mercalli.
Cutremurul din aceasta seara a fost prevedat de un seism de magnitudine 2,4 produs in aceeasi zona la ora locala 16h26min28sec, intensitatea maxima a acestuia fiind de cel mult II grade pe scara Mercalli.
In ultimii ani, in zona HATEG-HUNEDOARA s-au inregistrat mai multe secvente de cutremure crustale, dintre care cele mai importante au avut loc la 24-25 martie 2011 (cu soc principal de magnitudine 3,9 si intensitate maxima IV-V) si la 8 septembrie 2013 (2 cutremure moderate la interval de 20 de minute, primul de magnitudine 4,1 si intensitate maxima V, iar al doilea de magnitudine 4,7 si intensitate maxima VI).

Pentru detalii privind cutremurele din zona HATEG, cititi pe forum la topicul

 Cutremur crustal de magnitudine 3,0 in Transilvania, zona HATEG-HUNEDOARA

5 comentarii:

jucariiieftineonline spunea...

cum l-ai gasit pe ala de 2,4 ca nu apare niciunde.

s-a simtit putin asta de 3, stau in zona hategului, probabil la vreo 10km de epicentru :D

GeoX spunea...

Salut Marius. E dat si pe www.emsc-csem.org si e pus pe pagina de twitter a INFP, l-am primit si pe SMS.

GeoX spunea...

https://twitter.com/incdfp

INCDFP ‏@incdfp 15h

(at) Cutremur in Transilvania, judetul Hunedoara 22-05-2014 16:26:28 (ora Romaniei) h=2 km, ml=2.4, Io=I, la 8 km de Hateg.Ev. revizuit

jucariiieftineonline spunea...

Ok mersi. Cum pot sa primesc prin sms info astea?

GeoX spunea...

Scuze pentru intarziere.

Iti faci cont pe twitter, http://twitter.com.

Pagina de twitter a infp,
https://twitter.com/incdfp

Trebuie sa setezi sa primesti notificari de tweet de la @incdfp (contul de Twitter al INCDFP).

Intr-un timp mergea doar pe Vodafone si Cosmote (daca nu ma insel). Eu oricum primesc SMS-uri cu seismele puse pe pagina lor de twitter, e ca lumea sistemul. Sigur ca mai ca lumea ar fi sa iti vina notificarea inainte de producerea cutremurului :-) :p :p dar asta nu se poate...Asa ca ne multumim cu ce avem. ;)

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.