2 oct. 2014

Cutremur crustal de magnitudine 3,3 in nord-estul Munteniei, zona BRAILA

Un cutremur crustal cu magnitudinea de 3,3 grade s-a produs in ziua de joi, 2 octombrie, in nord-estul Munteniei, zona BRAILA.

Seismul a avut loc la ora locala 12h19min37sec (9h19min37sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in nord-estul Munteniei, la 4 km sud-vest de BRAILA (45,22 grade latitudine Nordica, 27,98 grade longitudine Estica).


Cutremurul s-a produs la adancimea de 1 km si a avut magnitudinea de 3,3 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice in zona epicentrala a fost de aproximativ III grade pe scara Mercalli.
Cutremurul a fost resimtit la BRAILA si in localitatile apropiate.

12 comentarii:

Anonim spunea...

am simtit ca sub bloc a bubuit ceva si m-am speriat ,stau aproape de Dunare

Pe drumul cărţilor spunea...

Si eu am simțit la fel

number1a spunea...

de parca ar fi explodat ceva

Unknown spunea...

a fost si acum cateva min 15:30 in Braila? sau mi s-a parut?

Lazarescu Catalin spunea...

Foreaza baietii dupa gaze de sist si petrol intr-una. Asta e doar inceputul ...

Vai de cei din zona Galati, Braila daca ar fi ceva de suprafata mai mare de 5 grade!

GeoX spunea...

Nu au nici o legatua cu gazele de sist, terminati cu tampeniile. Cutremure la Braila au fost si in 1865 si in 1871 si asa ma departe. Vorbiti aiurea fiindca luati de bune toate traznaile de pe net, habar nu aveti nici macar ce e aia un cutremur si cum se produce el.

GeoX spunea...

In ultimii cel putin 200 de ani sunt cunoscute multe referiri la CUTREMURE LOCALE IN ZONA BRAILA, Mai recent, la 11 septembrie 1980 s-a produs un cutremur de 4,6 grade in zona GALATI-BRAILA. Iar la 19 ianuarie 2001 s-a produs un cutremur de 4,0 in zona BRAILA la 20 km adancime. Asa ca terminati cu speculatiile, e vorba de cutremure tectonice absolut normale. Nu mai are voie pamantul sa miste sau ce ??

GeoX spunea...

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu seismicitatea teritoriului Romaniei, recomad urmatoarea lucrare: Ion Atanasiu-CUTREMURELE DE PAMANT DIN ROMANIA, 1961. Veti vedea cate zone seismice exista in tara, cate linii de sensibilitate seismica si ce de cutremure au fost in aproape toata tara, mai mici sau mai maricele in anumite zone. Asa ca toata prostiile care circula pe net...nu mai spun, e jenant.

GeoX spunea...

Cutremurul din septembrie 1980, magnitudine 4,6 pe scara Richter, a avut epicentrul la nord-vest de BRAILA, si s-a simtit destul de bine la GALATI si BRAILA. Cel de 4,0 din 19 ianuarie 2001 s-a simtit numai in judetul Braila.

Lazarescu Catalin spunea...

Ei era o gluma, dar forarile dupa gaze de sist, petrol pot produce si acestea seisme in zona respectiva, oricum nu la adancimi de acest gen.

Per ansamblu sunt alte efecte nocive care le produc, mult mai daunatoare decat cutremurele. Vom vedea in viitor ce va fi.

In ce priveste cutremurele Romania e inca la nivel de dat cu zarul ca si alte tari, nimeni nu stie cand va fi unul mare/mi/moderat/mediu. Macar sa avem acel sistem national de avertizare cu care ne-au amagit in 2013 la tv dupa cel seism din octombrie.

Ca va fi gratis dar cand nu au zis! Probabil niciodata, desi Romania e o tara expusa seismic cu cea mai mare densitate de populatie in zona de interes, nimic nu s-a facut in ultimii 25 de ani ptr avertizari de gen sistem national.

Sunt metode de avertizare dar tb sa platesti. Ei prosti nu este....fac banu din orice daca e posibil, asa cum avem si "infrastructura" in 2014.

Proiecte si bani la INFP au tot venit, dar unde s-au dus? In studiile, cercetarile proprii, in deplasari la zeci si sute de conferinte etc etc. Nu mai comentez ca oricum suntem lumea a - III - a in Europa la toate capitolele :)

GeoX spunea...

Pai eu de poluare vorbesc, nu cutremurele sunt marile probleme cu exploatarile de petrol si gaze, cel putin nu la noi. Cutremurele sunt alta mancare de peste, si daca te uiti pe una din hartile lui Atanasiu, o sa vezi ca tara asta e cam plina de asa-numite linii de sensibilitate seismica.

GeoX spunea...

Iar la BRAILA cutremure locale au mai fost...dar fiind relativ mici, lumea le uita repede, normal, mai ales ca se simt doar pe arie redusa. Si situtia asta se regaseste si in multe alte zone din tara.

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.