16 oct. 2013

Dubletul seismic vrancean din 6/15 octombrie 2013 (magnitudini 5,5 si 4,9)

In zilele de 6 si 15 octombrie 2013 in regiunea seismogena Vrancea s-au produs 2 cutremure subcrustale moderate, cu epicentre in zone adiacente si de magnitudini moderate. Cele 2 evenimente formeaza o pereche de cutremure, respectiv un dublet seismic, manifestare frecvent intalnita in cazul seismelor subcrustale vrancene.
Primul cutremur a avut loc in dimineata zilei de duminica, 6 octombrie 2013, la ora locala 4h37min21sec. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut epicentrul in Muntii Vrancei, in partea central-estica a ariei seismogene, in apropierea localitatii VINTILEASCA (45,64 grade latitudine Nordica, 26,69 grade longitudine Estica).





Seismul s-a produs la adancimea de 134 km si a avut magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter. Intensitatea miscarii seismice a atins un maxim de V-VI pana la VI grade pe scara Mercalli in regiuni locale din sudul Moldovei si estul Munteniei. Cutremurul a fost resimtit pe o arie larga in Romania, in Republica Moldova precum si in nord-estul Bulgariei. Pe teritoriul Romaniei, cutremurul a fost resimtit cu intensitati de IV pana la V grade pe scara Mercalli in marile orase din Muntenia (inclusiv in Bucuresti), dar si in cele din centrul si sudul Moldovei, precum si in localitati din nordul Moldovei si din Oltenia (dar cu intensitati mai mici, de III-IV pana la IV grade pe scara Mercalli).
Acest cutremur a fost cel mai puternic cutremur vrancean produs in ultimii 4 ani, dupa cel din 25 aprilie 2009 de magnitudine 5,7. Cutremurul face parte dintr-o serie de cutremure moderate produse pe partea centrala a ariei seismogene Vrancea, evenimente produse dupa cutremurul de magnitudine 6,0 din 27 octombrie 2004 (adancime 98 km). Celelalte evenimente moderate din aceasta serie sunt reprezentate de cutremurele din 14 mai 2005 (epicentru in zona PIETRELE INSIRATE, pe partea central-vestica a Muntilor Vrancei, cu focar la adancimea de 148 km si de magnitudine 5,6) si 25 aprilie 2009 (epicentru in zona NEREJU, pe partea centrala a ariei seismogene vrancene, cu focar la adancimea de 110 km si de magnitudine 5,7).
Al doilea cutremur s-a produs in seara zilei de marti, 15 octombrie 2013, la ora locala 22h33min12sec. Epicentrul cutremurului a fost localizat in partea central-vestica a Muntilor Vrancei, in apropierea localitatii PIETRELE INSIRATE (45,60 grade latitudine Nordica, 26,54 grade longitudine Estica), adancimea focala fiind de 138 km potrivit datelor transmise de INCDFP Centrului Seismologic Euro-Mediteranean.





 Cutremurul a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter, iar intensitatea maxima a fost de IV-V grade pe scara Mercalli. Seismul a fost resimtit cu intensitati de pana la IV grade pe scara Mercalli in sudul si estul tarii, dar si in Republica Moldova la Chisinau, precum si in nordul Bulgariei.
Acest eveniment nu este o replica a cutremurului anterior din 6 octombrie, ci un seism independent, cu epicentru situat la vest de cel al primului cutremur. Astfel de evenimente seismice multiple, cu epicentre usor diferite, produse la intervale relativ scurte de timp si cu magnitudini care nu difera cu mai mult de 1 grad pe scara Richter, formeaza grupari de cutremure numite dubleti sau chiar tripleti si se intalnesc frecvent in cazul manifestarilor seismice ale zonei Vrancea. Producerea acestor cutremure imperechiate (dubleti sau tripleti) se coreleaza cu variarii inter- si intra-cluster ale activitatilor seismice vrancene de adancime mare. Alte perechi de seisme grupate in dubleti au avut loc la 1 august 1985 (2 seisme moderate, de magnitudini 5,2 si 5,6 grade, succedate la interval de cateva ore) si respectiv la 30/31 mai 1990 (cutremure mai puternice cu magnitudini de 6,7 si 6,1 grade, succedate la interval de 13 ore). In general, este vorba de cutremure moderate, cu magnitudini de 5-6 grade pe scara Richter, si care se succeda la intervale de ordinul orelor, zilelor sau al catorva saptamani. Exceptional a fost cazul dubletului seismic din 22 octombrie/10 noiembrie 1940, cand un seism de magnitudine 6,2 a fost urmat de un eveniment catastrofal de magnitudine 7,4.

29 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bun articol. Linistitor si un pic de ingrijorat in acelasi timp. Este posibil dupa datele detinute in momentul de fata, sa se produca in viitorul apropiat un cutremur de peste 7? ca in 1940?

GeoX spunea...

Nu cred ca este probabil un seism catastrofal in perioada imediat urmatoare. Sigur, despre cutremure mai mici, ramane de discutat. Pana la urma, asa cum japonezii au invatat sa traiasca cu aceste fenomene (desi si ei au fost surprinsi), trebuie si noi sa constientizam realitatea, fara a bagateliza problema dar si fara a exagera si a da crezare zvonurilor alarmiste si rastalmacirilor din spatiul public mediatic.

Anonim spunea...

Interesant. Sa inteleg ca este o legatura intre cutremurele din Galati si cele din Vrancea, desi cutremurele din Galati sunt de mica adancime 3-6 km, iar cele din Vrancea la peste 130 km adancime ? Si de ce nu s-a manifestat aceasta legatura si pana acum ? Si daca exista o legatura - distanta dintre zona Vrancea si Galati este mica - la ce ne putem astepta, daca au reinceput cutremurele la Galati ?

GeoX spunea...

Exista legaturi intre procesele geotectonice din Vrancea si seismicitatea crustala din afara arcului carpatic, in special cea din sudul si estul tarii. Nu e vorba aici de simpla distanta...desi Galatiul e aproape de Vrancea. Sunt insa niste falii importante "mobilizate" cumva de dinamica blocului tectonic dobrogean. Totusi aceste fenomene nu se manifesta de fiecare data la fel, de aia e si greu de demonstrat cu argumente foarte evidente. Adica la un moment dat reactioneaza crusta dintr-o zona mai sensibila, altadata reactioneaza in alta parte. Si alte cutremure vrancene moderate si puternice au fost asociate cu activitati crustale anormale. In 1908, inainte de cutremurul din 6 octombrie de magnitudine 6,8, pe 13 martie s-a produs un seism de magnitudine 4,5 in zona GALATI--PECHEA, exact in aceeasi arie in care se manifesta acum activitatea crustala. In iulie 1987, la aproape un an dupa seismul vrancean din 1986, s-a produs un cutremur de 4,4 grade la nord-vest de Galati.

Anonim spunea...

Problema este ca in 1908 a fost doar un cutremur la Galati inainte de cel mare. Anul acesta au fost aproape 300 de cutremure in doar 2 saptamani. Cantitate greu de neglijat...
ataraxia

GeoX spunea...

Da, dar fenomenele nu pot fi identifice, reproductibile 100%, pentru ca nu sunt aceleasi conditii. Fiecare cutremur mai mare si chiar moderat schimba cate ceva acolo jos.

Anonim spunea...

Va salut este asteptat vrun cutremur mai mare in perioada urmatoare? Va multumesc !

GeoX spunea...

Deocamdata este improbabil ceva foarte mare, dar cutremure moderate ar mai putea fi...in saptamanile urmatoare. Dar oricum ideea e ca indiferent cand va veni si un cutremur mai semnificativ, lumea trebuie sa fie pregatita, nu mai taiati pereti in apartamente, etc.

Anonim spunea...

buna ziua,in ultima perioada ori ca sunt eu mai nelinistit,ori nustiu ce sa mai cred. . .la ultimele doua cutremure am avut niste urmari ciudate sau nustiu cum sa le spun.la primul seism,cel de 5,5 grade produs la 4,37 dimineata,cu toate ca dormeam,m-am trezit brusc si am simtit cutremurul,dar m-am mintit,am crezut ca ceva in corpul meu se misca,nu patul.mai tarziu cand m-am trezit serios,nici nu ma asteptam sa aflu ca a fost cutremur...la al 2-lea seism,cel de 4,9 produs pe 15 oct la ora 22:40,eram atent la stiri si nu l-am simtit,am aflat in direct ca tocmai a avut loc un seism,in noaptea acea m-am visat exact in acelasi loc unde am stat cand avea loc cutremurul,se facea ca intreb o persoana din fam daca a simtit cutremurul ca e tocmai aflasem asta la tv,exact in momentul urmator am simtît cum incep sa ma balanses puternic in stanga si dreapta..şi pereti începea sa şe surpe,totul parea real,tin minte ca de 8grade ar fi fost seismul.totul in jur arata ca dupa un dezastru.am ignorat visul si de teama a doua zi nu mi-am intrebat nicio ruda de seism numai sa nu se intample lafel ca in vis. . .azi dim insa,m_am trezit cu alt vis,printre alte vise diverse,se facea k primesc o informatie prin tata ca saptamana ce urm va fi cutremurul cel mare. . .

Anonim spunea...

Prea mici pentru a fi considerate precursoare... Pana in 2018 cred totusi ca vom avea un 6.7-6.9 iar in perioada 2040-2050 un 7.4+.

Anonim spunea...

Geox. O curiozitate am: ce inseamna pentru tine cutremur moderat? Folosesti des acest termen. De asemenea ce inseamna interesant in contextul de mai sus. Folosesti cuvantul asta dar e foarte ambiguu si nu exprima de obicei nimic exact. Multumesc

Anonim spunea...

Ceva intre 5 si 6-6.5 magnitudine

Anonim spunea...

...desigur raportat la adancimile din Vrancea.

Anonim spunea...

Salut in urmatoarele saptamani exista sansa producerii unui cutremur moderat? multumesc

psycho spunea...

Parerea mea este ca aceste 2 cutremure sunt legate intre ele. Daca nu erau doua cred ca se putea produce unul in locul lor dar de magnitudine mai mare pe undeva in jur de 6 +/- 0.2 Primul care are loc este la Est fata de mediana dintre cele doua si la adancime de 134, cel de-al doilea la Vest si la o adancime de 138. Tind sa cred ca este o singura deplasare rupta in doua etape. Asta este bine pentru noi si cred ca amana un pic cutremurul mai mare pe care il anticipez in jur de 2018. Dar nici atunci nu cred ca va fi ceva peste 7. Ca sa raspund userului de deasupra, opinia mea este ca nu vom mai avea cutremure moderate o buna bucata de vreme.

GeoX spunea...

Pentru Vrancea, cutremur moderat inseamna un eveniment subcrustal (de adancime mai mare de 60 km) cu magnitudinea MGR (a nu se confunda cu magnitudinea moment Mw, care e altceva) de la 4,9 la 6,4-6,5 grade (maxim). Peste 6,5 devine cutremur puternic...in sensul ca intensitatea maxima depaseste gradul VII, merge la VII-VIII si chiar VIII. Dar catastrofal devine la MGR > 7,0. In 1986, cutremurul a avut MGR=7,0 (mai exact 6,95-6,98 asa).

Anonim spunea...

Va multumesc , dar momentan nu se asteapta nici un cutremur catastrofal in Romania ca asa ziceau clarvazatorii la tv , va multumesc?

Anonim spunea...

Totusi, inteleg ca pana acum nu a mai existat o astfel de manifestare a cutremurelor in zona Galati. O astfel de activitate este atipica si arata ori ca ceva se intampla pe bune, ori ca este indusa de activitatea umana in zona. Inteleg ca oricum ar fi, mecanismele nu sunt clare si nu stim la ce raspuns ne putem astepta din partea Vrancei. Si nici nu se poate dovedi ca exista sau nu vreo legatura intre seismele din produse in 1908 si cele din 1986-1987 din Vrancea si Galati. Pe de alta parte, daca un singur cutremur produs in 13 Martie 1908 la Galati are o oarece legatura cu cutremurul din 6 Octombrie 1908 in Vrancea, la ce ne putem astepta daca la Galati au fost peste 300 de seisme ???

GeoX spunea...

Fenomenele nu sunt reproductibile, evident. Totusi, faptul ca activitatea la Galati a crescut puternic inainte de 6 oct si s-a redus semnificativ dupa 6 oct...e destul de batator la ochi.

George spunea...

Salut mai se asteapta vrun cutremur sau replici? mersi

psycho spunea...

Tu ce raspuns doresti, George ?

Anonim spunea...

Buna dimineata! S-a înregistrat in cursul nopții de astazi vreun cutremur mic la București? Această activitate seismica are vreo legătură cu gazele de sist? Mulțumesc

Anonim spunea...

Anonim 20.10.2013,
11:44.

Am visat si eu acum 2 ani ca stateam de vorba cu un inger al Domnului. Si am intrebat: chiar va mai fii un cutremur mare ca pe vremea lui ceausescu? Da a zis. Dar va fii mai mare.

Inainte de cutremurul de 5.5 la 4.37 am visat ca mia spus tata. Esti nebun? Lasate de mizerii ca vine un cutremur. Si asa a fost . Eram treaz. Dar e vb de aia mare ca asta n-a facut nimica. Deci se leaga. Eu va zic pocaitiva. Isus va asteapta cu bratele deschise.

Anonim spunea...

in ultimle luni din anul 2013.2014 va avea loc un cutremur catastrofal?

GeoX spunea...

Nimeni nu poate sa stie cand si ce marime va avea un cutremur. Magnitudinea e oricum cel mai greu de anticipat, chiar daca s-ar astepta ceva, uneori vine mai mare, alteori mai mic decat de astepti. Nu luati in seama toate zvonurile, cutremurul vine oricum cand nu te astepti.

Unknown spunea...

Seismele mai mari de 7.0 Mw se produc o data la 37 ani :::
-"Fix in 2013 se implinesc 37 ani de la catastrofa din 1977 care a avut 7.2Mw (Magnitudine)" si in doar 56 de secunde cat a durat seismul "Sute,mii de cladiri au fost distruse sau puse la pamant...


I.N.F.P anunta :
Cu cat un eventual seism mare intarzie sa apara in Romania cu atat va fi mai catastrofal



Clarvazatoarea Doina Ionel a zis:
Cutremurul mare va fi in perioada de ""IARNA FRIG -ATUNCI,VA FI DEZASTRU IN ROMANIA""

psycho spunea...

Ionel, Ionelule, ce mai faci baiatule ! Unii traiesc cu gandul la Viata iar altii cu gandul la Moarte, nu trebuie sa fii clarvazator ca sa vezi asta.

GeoX spunea...

Nu e adevarat ca seismele majore se produc la 37 de ani, Au fost si la 50-60 de ani, asa ca e un fals ceea ce se propaga prin unele medii. Si ceea ce debiteaza nu stiu ce asa-zis clarvazatoare e total aiurea. Madama aceea a mai prezis un cutremur si in februarie 2012. Si ce a fost ? Un vax. Dar sigur ca suntem in tara in care prinde orice. Nu e de mirare ca avem soarta pe care o meritam. Daca va spune madam Ionel ca maine zboara bivolul peste Bucuresti, va duceti sa va uitati cum zboara bivolul peste Bucuresti, ca asa a debitat nu stiu ce persoana ? Tara in care casca lumea ochii si urechile la "clarvazatoare", "vrajitoare" si alte asemenea...Nu e de mirare ca e plin de tot felul de ...

GeoX spunea...

Nu ma intereseaza ce clampane sarlatanca aia. E usor sa anunti cutremure in fiecare an, 10 ani la rand, pana la urma o veni ceva, da ? Deci mai usor cu ce a cirpit nu stiu ce doina ionel...

Trimiteți un comentariu

Pentru a scrie un comentariu completeaza formularul de mai jos.